5 savršenih knjiga za muškarce koji ne čitaju

Foto: yayimage.com

Razlozi zbog kojih muškarci ne čitaju knjige su brojni, ali najčešće se navodi nedostatak interesovanja. Ukoliko ste jedan od njih, ili pak poznajete nekog takvog muškarca, pisac Leo Benediktus za britanski Gardijan sastavio je zanimljivu listu baš za tu priliku. Dakle, ukoliko imate jednu šansu da nekog muškarca navučete na knjigu, Benediktus predlaže da odigrate sigurno, uz pomoć ovih naslova.

„Starac i more“, Ernest Hemingvej

Nisam siguran da li postoji lakši ili uzbudljiviji roman za čitanje. Osim toga, u pitanju je i kratak roman, ima manje od sto strana. Ovo je savršena avanturistička priča o starcu koji muku muči na Atlantiku, a ako baš na tome insistirate, ovaj roman može biti i mnogo više od toga. Pročitaćete celu knjigu za manje od sat vremena, i posle toga će vam zaista biti potrebno jako piće.

„Put“, Kormak Makarti

Kao prvo, ovo je neverovatno uzbudljiv, kratak roman o ocu i sinu koji pokušavaju da prežive veliku svetsku katastrofu. Kao drugo, ovo je zapravo praktički vodič za preživljavanje velike katastrofe, što jednog dana može biti korisno. Kao treće, nakon čitanja knjige bićete toliko depresivni da će vas baš biti briga i za sve apokalipse. Ako vas je ikada zanimalo zašto ljudi plaču dok čitaju knjige, ovaj roman daće vam jedan od najboljih odgovora.

„Fineganovo bdenje“, Džejms Džojs

„Don Kihot“ je možda K2. „Tristram ŠendI“ je jedva neki Kilimandžaro. Ali „Fineganovo bdenje“ je sigurno Mont Everest! Skoro pa bez radnje, čak jedva i napisan na engleskom jeziku, ovo bi mogao da bude roman o irskoj porodici, ali niko to sa sigurnošću ne može da potvrdi. Ne postoji čak ni saglasnost o tome da li u Džojsovom romanu postoje pravi, razvijeni likovi. Čak i ozbiljni čitaoci koji gutaju remek dela za doručak mole nekog da ih uslika dok čitaju poslednju stranu knjige, kao dokaz uspeha. Budite istrajni i dođite do kraja sami, pa čak iako nikada ne pročitate neku drugu knjiga, do kraja možete prijateljima da pominjete samo ovu. I biće dovoljno.

„Staljingrad“, Entoni Bivor

Pogledajte samo kako je užasna bila bitka za Staljingrad, govori nam ova knjiga. „Pogledajte samo kako je nepodnošljivo užasna bila bitka za Staljingrad“, viču i čitaoci ove knjige, jedni drugima, ili prolaznicima na ulici, supružnicima... Ako volite ratne priče, u redu, ovo je ratni roman koji pripoveda o ratu iz ugla bivšeg vojnika sa neverovatnim autoritetom i izvanrednim osećajem za detalje. Iako ima petsto stranica, sigurno ćete želeti da ima mnogo više. Osim toga, obim romaan govori nam i da samo štampano izdanje knjige može biti odlično oružje.

Kao poslednju preporuku, Benediktus navodi roman savremenog pisca Stivena Džonsona „Everything Bad Is Good For You“. Nakon neuspešne potrage za srpskim izdanjem ovog romana, odlučili smo se da ovu poziciju ostavimo kao otvorenu za vaše predloge!

Kada biste se našli u prilici da jednom ne-čitaocu preporučite samo jednu knjigu koja bi trebalo da ga zainteresuje i za sve ostale, koje bi to delo bilo i zašto?

b92

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.