Kofein može biti kriv za nesanicu, ali i za još mnogo toga!

Ipak, efekti kofeina su različiti od čoveka do čoveka. Neki mogu popiti kafu tik pred spavanje, a zatim će bez problema utonuti u san kao bebe! Drugi, ako popiju kafu nakon večere, otićiće na spavanje sa izraženim lupanjem srca, uznemirenošću i mislima koje “lete”! Kofein takođe može da pospešuje i pogoršava anksioznost, koja je jedan od većih problema sa kojima se susreće ljudska populacija širom sveta.

Još jedan od problema je i taj što se kofein unosi kroz različite napitke i suplemente, tako da u suštini nismo ni svesni koliko kofeina smo uneli u toku dana! Tako se stvara začaran krug iz kojeg je teško izaći: U toku dana uzimamo veće količine kofeina da bismo uspeli da završimo sve obaveze i ono što smo planirali. A onda dolazi veče kada nam je za “spuštanje” potrebno na primer pivo ili neka od pilula za spavanje! Posle ovakvog tretmana, budimo se iznurenijii nego što je normalno, te odmah posežemo za kofeinom da bi se razdrmali i tako kreće još jedan kofeinski dan!

Bitno je obratiti pažnju na ono što uzimamo u toku dana i izbeći one napitke koji imaju visok sadržaj kofeina. Dve do tri šolje kafe u toku dana su “puna kapa”!

Izvor: huffingtonpost
Foto: Yayimages

Pogledajte još