9 razloga zašto su svinje pametnije od odlikaša

Foto: yayimage.com

1. Svinje znaju da koriste alate

Jedna studija je pokazala da su svinje postavljene u lavirintima sa zadatkom da pronađu hranu, za potragu koristile ogledala i reflekse na staklenim površinama. Samo nekoliko životinja, kao što su delfini, slonovi i šimpanze prošle su “test ogledala”. One i svinje su jedine životinje koje razumeju da su ogledala odraz, a ne prozor.

2. Prasići vole da se zabavljaju

Na univerzitetu Pensilvanija saznali su da prasići umeju da igraju igrice i to one za koje je potrebno da se koristi džojstik. - Iznenađeni smo koliko svinje zapravo vole da igraju igrice i da se zabavljaju - rekao je dr Stanli Kurtis sa Univerziteta Pensilvanija.

3. Svinje mogu da ti donesu papuče kao i psi

Doktor Kurtis naučio je svinje da skaču, sede i donesu loptu isto kao i pas. Čak i nakon nekoliko godina ne ponavljanja ovih akcija svinje se sećaju komandi i ne moraju ponovo da uče.

4. Svinja nikad ne zaboravlja

Suan Held koja studira kognitivne sposobnosti životinja sa farmi saznala je da su svinje brilijantne u pamćenju gde je sakrivena hrana kao i da razlikuju različite veličine sakrivenih štekova sa poslasticama.

5. Svinje su podmukle

Svinje su naučile da prate druge svinje kako bi pronašle hranu, a znaju čak i da prevare drugu svinju i skrenu je sa traga kako bi prve stigle do cilja.

6. Svinje vole kada im je toplo

Ne samo da vole kada im je toplo nego su naučile i kako da uključe dugme za grejanje kada im je hladno, a i kako da ga isključe kada im postane prevruće. Zna li vaš pas to?

7. Svinje čiste za sobom

Uprkos onome što se veruje, svinje se ne znoje već se kupaju kako bi se rashladile. Jedan vlasnik svinje napravio je tuš za svog ljubimca i ona je naučila kako sama da ga pali i gasi kad završi sa kupanjem.

8. Svinje zaista mogu da vam spasu život

Svinja nazvana Pru spasila je svog vlasnika tako što ga je izvukla iz štale koju je zahvatio požar. Još jedna hrabra svinja Prisila spasila je dečaka od davljenja. Spami je pomogla svom vlasniku koji je doživeo srčani udar u kolima tako što je stala na sirenu i tako zaustavila automobil iz suprotnog smera.

9. Svinje su optimisti

- Ni jedna druga životinja nije tako radoznala, spremna da iskusi nove stvari, i ima toliko entuzijazma za svet. Svinje su nepopravljivi optimisti i srećne su samo što postoje - rekao je Lial Votson, pisac.

24sata

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.