ŠAMAR UMESTO SMRTI: Majka žrtve oprostila ubici i spasla ga vešala

Foto: AP/ISNA, Arash Khamoush

Balalu Abulahu prišla je majka žrtve, ošamarila ga i oprostila mu, nakon čega je skinut s vešala.

Pre sedam godina Balal je u uličnoj tuči u gradu Rojan, u regiji Mazandaran, nasmrt izbo 18-godišnjeg Abdulaha Hoseinzadeha.

(old_image)

Osuđen je na smrt vešanjem, a porodica žrtve, prema tamošnjem zakonu, trebalo je da gurne stolicu na kojoj je stajao.

Ali, ono što se desilo zapanjilo je sve koji su posmatrali egzekuciju.

Balalu je bila postavljena omča oko vrata, a na očima je imao povez. U trenucima kada se spremao poslednji put da udahne vazduh, osetio je da se ljudi oko njega komešaju. Osetio je udarac na licu, buku i ljude oko sebe.

(old_image)

Naime, majka žrtve je prišla Balalu, snažno ga ošamarila izgovorivši da mu oprašta, a otac ubijenog tinejdžera je prišao i skinuo omču s vrata mladića, poštedivši mu život.

Balalova majka odmah je prišla uplakanoj majci koja je izgubila sina i zagrlila je. Dve žene dugo su ostajale zagrljene plačući, jedna jer je izgubila sina, a druga jer je njenom sinu pošteđen život.

Postupak Abdulahove majke bio je neočekivan i začuđujući, posebno zbog toga što je ona izgubila još jednog sina, 11-godišnjeg Amirhoseina koji je stradao u saobraćajnoj nesreći.

(old_image)


"Moj sin Abdulah je šetao pijacom s prijateljima kada ga je Balal gurnuo. Abdulaha je to uvredilo pa ga je udario, a ovaj je iz čarape izvukao nož i izbo ga"
, kazao je otac mladića koji je ubijen, dodavši da je ipak odlučio oprostiti Balalu jer smatra da nije namerno ubio njegovog sina, odnosno da je bio mlad, neiskusan, naivan i nije znao da koristi nož, objavio je list "Gardijan".

"Pre tri dana moja supruga je usnila starijeg sina koji joj je rekao kako su on i njegov brat na mnogo boljem mestu i zamolio je da se ne sveti", dodao je otac žrtve.

No, iako su Abdulahovi roditelji oprostili ubici i spasili mu život, njega čeka zatvorska kazna, jer porodice žrtava mogu spasiti počinitelja od smrtne, ali ne i zatvorske kazne.

(old_image)

Inače, stopa pogubljenja je veoma visoka u Iranu, zbog čega se stalno oglašavaju aktivisti za ljudska prava.

Naime, samo u ovoj godini pogubljeno je blizu 200 ljudi.

Izvor: Blic

Pogledajte još