Srpski studenti iz Ukrajine: Hoćemo kući, tenkovi su oko nas

Foto: Manu Brabo / Beta-AP

Ovako za "Novosti" situaciju u kojoj se nalaze naši studenti u Lugansku, gradu na istoku Ukrajine, opisuje Dragana Ristić, studentkinja četvrte godine solo pevanja na Univerzitetu "Taras Ševčenko". Razgovaramo sa njom dok se sa fakulteta vraća u studentski dom u kojem stanuju svi naši studenti. Kaže da je situacija na ulicama, tamo gde nema demonstracija, naizgled normalna.

"Mir je samo prividan"
kaže Dragana.

"Niko ne želi da nam kaže koliko je sve ovo što se dešava zaista opasno. Ali više nam ne dozvoljavaju da se posle predavanja zadržavamo na fakultetu da bismo vežbali i savetuju nam da idemo pravo u dom. I radno vreme fakulteta je skraćeno. Jasno je da to znači da nismo sasvim bezbedni.
"

Demonstracije, kaže Dragana, traju čitave noći, da nema nereda i da se uglavnom pevaju ruske nacionalističke pesme. Situaciju nadgledaju vojnici i policija.

Milan Conić, takođe student četvrte godine, kaže da su se demontranti ogradili barikadama od automobilskih guma, bodljikavom žicom i šipkama.

"Napravili su nešto nalik na malo selo"
opisuje Milan. - Unutra se ulazi samo na tri mesta, a na svakom ulazu redari kontrolišu da neko ne unese oružje. U centru tog improvizovanog naselja stoju krst kraj koga se mole. Na licu mesta pripremaju i hranu. Čujemo da su demonstranti zauzeli i jednu zgradu. Na ulazu u grad nalaze se tenkovi, a iznad nas stalno preleću avioni. Uprkos svemu, nismo previše uplašeni.

U Lugansku studira 47 devojaka i momaka iz naše zemlje. Njih 39 već u utorak vozom će krenuti prema Srbiji. Ostali će sačekati da polože završne ispite, a među njima je i nekolicina onih koji planiraju da uprkos svemu ostanu u Ukrajini.


Foto: Manu Brabo / Beta-AP

Ivana Ristić, Draganina tetka, kaže da su roditelji i rodbina naših sudenata u Ukrajini veoma napeti i zabrinuti.

"Deca su pod tenzijom kako zbog svega što se tamo dešava, tako i zbog nas koji ih stalo zovemo i raspitujemo se"
, objašnjava Ivana Ristić.

"Situacija je više nego ozbiljna. Samo želimo da se deca što pre vrate i nadamo se da će nam ambasada pomoći."


Blic, Novosti

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.