Plan B: Kako deluje kontracepcijska pilula za dan posle?

Ljudi ovu pilulu često nazivaju i “Pilula za jutro posle”. Ali, ne morate čekati do jutra da biste uzeli ovo sredstvo. U suštini mnogo je bolje i efektnije uzeti je što pre. Uzima se samo jedna pilula, nikako više! Pilula sadrži 1,5mg levonorgestrela, koji se inače nalazi u mnogim uobičajenim kontraceptivnim pilulama, samo u manjim dozama.

Kako ova pilula deluje?

U zavisnosti u kom periodu ciklusa se nalazite, pilula može delovati na sledeći način:

- Može sprečiti ili odložiti ovulaciju

- Može prekinuti oplodnju jajne ćelije

Velika je mogućnost da će ova pilula sprečiti oplođenu jajnu ćeliju da se zakači za zid materice, menjanjem njene obloge.

Ova pilula nikako nije ta koja će izazvati pobačaj, odnosno, drugim rečima, ona ne zaustavlja rast i razvoj fetusa, jednom kada se oplođena jajna ćelija pričvrsti za zid materice. Dakle pilula nema efekta ako ste već ostali trudni!

Koliko je ova pilula efikasna?

Ako je uzmete najkasnije 72 sata nakon nezaštićenog seksa, rizik od trudnoće se smanjuje za 89 odsto, a efikasnost se povećava do čak 95 odsto ako je uzmete u toku 24 sata nakon seksa.

Jedno morate znati: Ova pilula nije nešto što treba uzimati kao regularna kontracepcijska sredstva niti kao jedino sredstvo za kontracepciju. Takođe, ova pilula vas ne štiti od seksualno prenosivih bolesti. O njoj razmišljajte samo kao o bekap varijanti, ne o rutinskoj upotrebi zato se i kaže “plan B”.

Kako kupiti ovu pilulu?

Pilulu možete kupiti u apotekama, jer vam za nju nije potreban recept. A pošto je vreme odlučujući faktor za njeno delovanje, razmislite da je imate kod kuće za svaki slučaj.

Kada uzeti ovu pilulu?

- Ako niste uzeli ni jedno drugo kontracepcijsko sredstvo

- Kada je kondom pukao tokom seksa.

- Kada se dijafragma pomerila iz ležišta

- Kada ste propustili dve ili tri pilule za kontracepciju

- Kada partner nije izašao iz vas na vreme (ili sumnjate)

- Kada ste bili primorani na seks

Zapamtite još jedno: Ova pilula vas neće zaštiti od trudnoće ako imate seks nakon njenog uzimanja. Deluje samo ako se uzme nakon seksa.

Kada ne smem uzeti pilulu?

- Ako sumnjate ili znate da ste već u drugom stanju

- Imate preosteljivost ili alergiju na njene sastojke

- Imate neuobičajeno vaginalno krvarenje (obavezan pregled lekara!)

Izvor: webmd

Foto: Yayimages

Pogledajte još