Efes blues festival

Nakon brojnih festivala džeza, Beograd je dobio i jedan - bluza

Ovo je nešto kao licencno izdanje jer Efes bluz festival osnovan je 1990.godine u Turskoj. Poslednjih sedamnaest godina okuplja bluz muzičare iz Amerike, pravi karavan koji prolazi kroz zemlje u kojima Efes ima svoje kompanije. Organizatori beogradskog izdanja rekoše da će, ako odziv publike bude zadovoljavajući, proširiti festival sledeće godine na još neke gradove u Srbiji. Odziv je više nego zadovoljavajući!

Kada pominjemo organizatore, obično ih kudimo. Ovoga puta za to nema potrebe. Nije bilo nikakvih kašnjenja niti problema na ulazu - bilo koje vrste. Ispred Velike sale SKC-a mogli ste i da odmorite i uz pivo pratite koncert na tri velika TV ekrana.

Američki muzičari Majkl Pauers (Michael Powers), Leri Garner (Larry Garner) i Bakvet Zajdeko (Buckwheat Zydeco) svojski su se potrudili da zarade svaki osmeh i aplauz.

Pauers je sa basistom otvorio festival izvodeći originalne pesme i obrade, koje su publiku pripremile za Garnera i njegov usvirani bend. Veče je dostiglo vrhunac izlaskom veoma lepo raspoloženog Zajdeka koji je imao belu harmoniku sa sobom. Iako ima skoro šezdeset godina, veoma aktivan na sceni, zabavljao je sve koji kao da su čekali baš ovakav događaj. Član pratećeg benda je imao washing board na sebi, metalnu dasku za pranje veša kojom je proizvodio prateće zvuke.

Saznali smo i da je Garner 1995. godine, kada je gostovao u Srbiji, upoznao jednu ženu, kojoj je zaboravio ime. Posvetio joj je pesmu, prisećajući se kako im nije bio potreban prevodilac, iako nije znala engleski.

Vojkan Bećir

Pogledajte još