Da li ste postili Uskršnji post?

Foto: Yellowj / Yayimages

Ovo je ustanovio renomirani ruski institut za istraživanje javnog mnjenja "Levada", koji je ispitivao građane u 130 gradova i sela u svim regionima zemlje.

Kako navodi "Verska informativna agencija" (VIA), ceo post su postili većinom stariji od 55 godina, penzioneri i žene. Tokom posta se povremeno od mesa odricalo 11 odsto pravoslavnih dok je 10 procenata njih izjavilo da je spremno da posti poslednje, preduskršnje sedmice.

Analitičari ističu da su isti rezultati bili i ranijih godina, što ukazuje na to da Ruska pravoslavna crkva (RPC) ne uspeva da ubedi vernike da se pridržavaju crkvenih pravila koja predstavljaju obavezu za njih.

Patrijah Kiril nedavno je ukazao na to da post nije "dijeta", već da je njegova priroda "duhovna", i treba kod vernika da izazove "duboke promene".

Ni Nemci ne mare za post

Većina od preko 85 odsto građana Nemačke ne mari za uskršnji post koji se, po verskim pravilima, završava sutrašnjim Velikim petkom.

Ispitivanje javnog mnjenja koje je za glasnik nemačkih apoteka "Apotekarski pregled" napravilo Društvo za istraživanje potrošnje pokazuje da tek svaki osmi građanin (oko 12 odsto) 40-dnevni uskršnji post koristi za istinsko uzdržavanje od masne hrane, mesa, slatkiša i alkohola i za to da preispita sebe i svoje odnose s drugima.

Ali, više od trećine Nemaca (34,4 odsto) ipak s vremena na vreme posti, ali potpuno nezavisno od verskih praznika.

Mnogi već godinama propisuju samima sebi periode u kojima se odriču ne samo određenih vrsta hrane i alkoholnih pića, već i korišćenja automobila, mobilnog telefona, interneta ili bilo kakvog luksuza.

Za većinu od 63,5 odsto Nemaca je post u nedeljama pred Uskrs od značaja samo za hrišćane koji su aktivni vernici i redovno odlaze u crkvu.

Istovremeno ankete pokazuju da su za Nemce uskršnji običaji važniji od odlaska u crkvu.

YouGov-anketa pokazuje da samo 16 odsto građana planira da za Uskrs ide u crkvu, dok 25 odsto Nemaca namerava da, uglavnom sa najmlađim članovima porodice, ide u tradicionalnu potragu za uskršnjim jajima koje je u vrtu ili parku za decu "sakrio uskršnji zeka".

No da ni "uskršnji zeka" nije što je nekad bio potvrđuju reklame u novinama proteklih dana u kojima se podseća da je potraga za jajima moguća i uz korišćenje odgovarajućih aplikacija za mobilne komunikacione uređaje.


Blic,
B92

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.