Verovali ili ne: Cveće nije samo ukras, ono se i jede!

Ipak, cveće sa kojim se redovno susrećemo je slatko i ukusno samo po sebi, a za neke je potrebno dodati samo malo začina i ljubavi da bi bilo ukusnije!

Na žalost ni jedan cvet nije siguran za ishranu, sem ako nije uzgajan na potpuno prirodan, organski način. Za svakii slučaj, dobro operite svaki cvetić i očistite ga od peteljki (koje obično nisu tako ukusne) pre nego što ga pojedete.

Ljubičica

Cvetovi sa laticama u obliku srca, kao i kod divlje ljubičice, su jestivi. I divlja i pitoma ljubičica mogu se koristiti da osveže i oboje vašu saatu. Cvetovi se obično koriste za pravljenje želea ili čaja, a takođe ih možete ušećeriti a potom koristiti za dekoraciju slatkiša.

Maslačak

Ovaj uobičajeni “korov” ne dobija pohvale koje mu pripadaju! Zeleni delovi biljke su krcati antioksidansima i mineralima koji sadrže visok nivo kalijuma. Pošto biljka može da bude malo gorka, (za one koji vole takav ukus) maslačak je idealan dodatak bilo kojoj salati.

Ljiljan

Cvet ima sladak ukus i može se jesti sirov. Krtole korena se mogu kuvati i jesti, jer su ukusa kao mali krompir. Samo ga očistite od korenčića i prljavštine. Latice su pune vitamina C i Karotena. Ali, budite oprezni, ljljan može biti smrtonosan za mačke!

Neven

Ovaj cvet se naziva i “Šafran siromašnih”. Ukus mu varira od reskog do ljutog, poput papričice. Sjajan je dodatak jelima od pirinča, supama i pastama. Cvet se koristi i u spravljanju domaćih lekovitih preparata.

Hibiskus

Cvet se može jesti, ali najbolji način je da napravite od njega čaj. Uzmite 10 ili više cvetova i potopite ih u vrelu vodu. Dodajte malo limete, da poboljšate ukus, i uživajte. Hladan čaj je jednako dobar kao i topao, a leti je idealan uz dodatak leda.

Jorgovan

Ovaj cvet je jednako dobrog i delikatnog ukusa kao što je i mirisa. Jorgovan je najbolje koristiti kao prilog jelu. Možete ga pomešati sa ledenim jogurtom od vanile i dobićete jednu sasvim novu i ukusnu poslasticu.

Karanfil

Sladak kao što je i lep, karanfil možete dodati vinu ili ga jednostavno jesti. Ako volite da spremate testa, karanfil je idealan za ukrašavanje.

Izvor: Planet Green

Foto: Yayimages

Pogledajte još