Šta nikad ne smete da kažete trudnici

Znamo da je ponekad pravi izazov ne našaliti se na račun buduće majke, ali verujte nam da to njima uglavnom ne prija. Podivljali hormoni, dobitak na kilaži, beba koja šutira - sve su šanse da će čak i dobronamerni komentar da shvate kao uvredu.

Jesi li sigurna da nisu blizanci?
Da, ona već zna da je ogromna, ali nemojte joj stajati na muku i pominjati dodatne kilograme koje je nabacila. Recite joj nešto neodređeno i lepo: Izgledaš sjajno! Sijaš!

Tako si majušna, uopšte se ne bi reklo da si trudna! To sigurno nije zdravo.
Većina budućih majki je jako nesigurna kad je ishrana u pitanju, a ovaj vaš komentar neće pomoći, i sigurno ga neće shvatiti kao kompliment.

Jesi li razočarana što je dečak?
Može samo da se protumači kao uvreda. Svaka majka voli svoje dete - dečak ili devojčica, nebitno!

Dojićeš bebu, zar ne?
Ok, kako će ona da hrani svoje dete je između nje, bebe i oca deteta. Definitivno nije vaše da se mešate, čak ni dobronamerno, čak ni sa rezultatima istraživanja, čak ni ako ste lekar.

Ja sam se vratila na staru kilažu nedelju dana nakon porođaja
Znamo da vam je namera bila samo da je utešite jer kuka da se ugojila i da nikad više neće nositi svoju odeću, ali to nije način. Već se oseća nesigurno, još ako se posle porođaja seti te vaše rečenice...

Baš se nadam da će ličiti na tebe!
Glavna greška. Majke se na to strašno uvrede, jer ono što one čuju je "Nadam se da neće ličiti na tvog muža, on je baš ružan." - iako znamo da to nije ono što mislite, njoj će verovatno to biti užasna uvreda, ipak je taj čovek njihova ljubav.

Da li si videla onu emisiju o bebama sa (ovom ili onom užasnom bolešću)
Svi se plaše najgoreg, ali ne želite da uplašite buduću majku do te mere da dobije košmare, zar ne?

Sigurno je bilo neplanirano
Ako je trudna i mlada, ne mora da znači da je dete greška. Kod nas je to uobičajeno mišljenje, ali ima i ljudi koji se odluče da imaju decu dok su mladi, i ne treba osuđivati njihov izbor.

Zar nisi prestara za bebu?
Koliko god godina da ima, ne treba ovo da je pitate. Verovatno je i sama svesna svih rizika svoje trudnoće, nema potrebe da je podsećate.

Trudnicama je potrebno mnogo podrške i pozitivne energije, a najčešće im znači da ih samo saslušate.

foto: yayimages.com/moodboard
T.D.

Pogledajte još