ZA I PROTIV KRŠTENICE: Zašto su tridesete bolje od dvadesetih (i zašto nisu)

Foto: sxc.hu
U dvadesetim godinama pune ste poleta, želje za zabavom i ludorijama, i spremne da u svakom trenutku “poginete” za svoje ideale. Mislite da je ceo svet vaš, i tako se najčešće i ponašate - sve dok vas ne “ošamari” surova realnost. Kada napunite 30 godina, postajete svesne svojih naivnih postupaka “iz mladosti”, ali tada znate kako da iz svake situacije “izvučete” najbolje za sebe.

Život u tridesetim je jednostavniji, smisleniji, ispunjeniji, stabilniji. Manje je suza zbog loših odluka, manje je situacija koje mogu da vas povrede.

Ali, u isto vreme, manje je i zabave... Život više nema onu magiju kao kad ste zbog “najbolje drugarice” bile spremne da se “na krv i nož” posvađate sa profesorom i/ili roditeljima, iako vam je ta ista “najbolja drugarica” prvom prilikom “zarila nož u leđa”.

U dvadesetim ste na prečac mogle da odlučite kako ćete otputovati u drugu državu na koncert omiljenog benda. U tridesetim, za takvu akciju spremna je retko koja od vas. Brinete o poslu, kući, porodici, budžetu, i radije biste prespavale vikend nego što biste satima putovale do inostranstva zarad par sati dobrog muzičkog provoda, slušajući idola “iz mladosti”. Ne može vam se desiti da “zaboravite” da uzmete dete iz vrtića, da tek tako date otkaz ili da prekinete višegodišnje prijateljstvo zbog sitnice. Smirenije ste, mudrije i racionalnije gledate na život.
Ako ste do tridesete postale majke, osetile ste čaroliju “druge dimenzije” života. Nema više ludosti koju biste učinile zarad vlastitog zadovoljstva, a da u isto vreme vaša deca trpe zbog toga. Biti majka je veličanstven osećaj, ali podrazumeva i mnogo odricanja: neprospavane noći, konstantnu brigu o bebi, spremanje kašica, kupanje, hranjenje, presvlačenje, odlaske kod pedijatra za najmanju sitnicu...

S druge strane, već ste ostvarile zavidnu karijeru, stekle nove prijatelje, životnog partnera, porodicu, “krov nad glavom”... Harmonija o kojoj sanjate tek kad vas prođe volja za ludovanjem po diskotekama i zavođenjem različitih tipova muškaraca dok ne nađete “onog pravog”...
U dvadesetim ste se često osećale usamljeno. U tridesetim često čeznete da imate “samo sat vremena samoće dnevno”...

Kako tridesete mogu da vas vrate deset godina unazad, da opet osetite onaj vulkan želja i ideja da ćete promeniti svet? Jednostavno – sećajte se. Vratite se u svoje dvadesete, podsetite se svih situacija kroz koje ste tada prošle a koje vam danas izgledaju smešno, i iznova uživajte u njima. Osvežite osećaje koje ste tada negovali i koji su vas vodili kroz život. Pričajte sa svojim partnerom i prijateljima o tome. Reprizirajte makar jedan dan iz dvadesetih. Ne, ne morate da organizujete porodično putovanje u Zagreb ili Budimpeštu na koncert vašeg omiljenog benda, ali možete da priredite porodični vikend filmski maraton, i da u pauzama između filmova prepričavate svoje pustolovine iz dvadesetih... Makar u formi vica!

Izvor: Huffingtonpost.com

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.