Kijev pozvao na uskršnje primirje

Foto: AP/Efrem Lukatsky

Ministar Andrej Deščica je rekao za Bi-Bi-Si da je cilj operacije na istoku Ukrajine da se život vrati u normalu i zaštiti stanovništvo.

"Antiteroristička akcija je privremeno obustavljena tokom uskršnjih praznika i neće se upotrebljavati sila protiv proruskih snaga", naglasio je Deščica.

Prema njegovim rečima, OEBS je voljan da počne pregovore sa "separatistima".

U desetak ukrajinskih gradova proruski demonstranti i dalje drže administrativne zgrade pod blokadom, preneo je AFP.

U Donjecku na istoku zemlje, naoružani ljudi zabarikadirani su unutar regionalne vladine zgrade. Oko 50 pobunjenika postavilo je barikade od vreća sa peskom i guma.

"Nastavljamo uobičajno. Pravoslavni sveštenik je unutra sa nama i proslavićemo večeras Uskrs", rekao je pobunjenik.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da "ništa ne sprečava" normalizaciju odnosa Rusije i Zapada koji su, zbog situacije u Ukrajini, najgori od vremena Hladnog rata.

"To ne zavisi od nas. Ili ne samo od nas. To zavisi od naših partnera", rekao je ruski predsednik.

Putin nije naveo kakve specifične mere bi, po njemu, Zapad trebalo da preduzme, ali je njegov portparol juče ukazao da je veoma bitan faktor nepoštovanje koje Zapad pokazuje prema Rusiji, tretirajući je "kao nevaljalog đaka".

Putin je ovo izjavio dva dana pošto su, suprotno očekivanjima, šefovi diplomatija Rusije, SAD, EU i Ukrajine u Ženevi postigli sporazum o koracima za ublažavanje krize u Ukrajini.

Putin je nagovestio da će dodeliti odlikovanja Rusima koji su se istakli tokom pripajanja Krima, koji Zapad još uvek smatra delom Ukrajine.

Odgovorajući na kritike na račun krimskog referenduma o nezavisnosti, Putin je istakao da bi bilo "nemoguće namestiti" da 83 odsto stanovnika tog poluostrva izađe na referendum.

Putin je odbacio poređenja zapadnih analitičara između ruskih antiterorističkih operacija u Čečeniji devedesetih godina i akcija koje preduzima ukrajinska vlada protiv proruskih separatista.

"To (u Čečeniji) su bile organizovane, dobro pripremljene grupe, snabdevene i naoružane iz inostranstva. To je velika razlika", istakao je ruski predsednik.

Putin je ocenio i da će Rusija imati bolje odnose sa NATO kada u oktobru na mestu generalnog sekretara NATO Andersa Foga Rasmusena bude zamenio nekadašnji norveški premijer Jens Stoltenberg.

"Imamo vrlo dobre odnose, uključujući i lične odnose. To je jedna vrlo ozbiljna i odgovorna osoba", rekao je Putin govoreći o Stoltenbergu.

Putin je ove sedmice optužio Andersa Foga Rasmusena da je krišom snimio jedan privatni razgovor koji su vodili dok je sadašnji seketar NATO bio na funkciji premijera Danske.

Izvor: RTS

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.