POPLAVE U SRBIJI: Evakuisano na stotine ljudi, vanredno stanje u pet opština

Foto: Dario Grzelj / Beta Hina

Odsečena domaćinstva kod Kraljeva

Voda je u okolini Kraljeva odnela oko 100 puteva, kao i postavljene komunikacijske sisteme. Put Studenica-Mlanča je u prekidu. Više od 500 domaćinstava je u tom delu odsečeno. Opširnije OVDE.

Nijagara kod Ivanjice

Kiša i sneg koji su od četvrtka neprekidno padali na području Ivanjice drastično su podigli nivo Moravice. Kako izgleda vodopad na ovoj reci u Ivanjici pogledajte OVDE.

Požega: Porastao nivo vode

U toku noći porastao je nivo vode u poplavljenom području opštine Požega. Opširnije pročitajte OVDE.

Pod vodom stotine hektara oranica

Reka Toplica poplavila je u Doljevcu put koji povezuje selo Sarlinac i Voljcinac. Pod vodom su plastenici, voćnjaci, i više od 400 hektara njiva sa pšenicom i drugim usevima.

Reke prete mostovima

U Doljevcu je pod vodom firma za izvlačenje peska i dom za lica sa invaliditetom, a nabujala Morava preti da odnese most na regionalnom putu Prokuplje-Niš kod Doljevca.

Porušeno desetak romskih kuća

Tokom protekle noći voda iz reke Toplice izlila se u selu Barlovo i porušila desetak romskih kuća, a više njih je potopljeno.

"Nivo vode se jutros smanjio, a u Kuršumliji se očekuju cisterne sa pijaćom vodom"
kazao je Beti predsednik opštine Kuršumlija Radoljub Vidić, koji je objasnio da je voda juče poplavila sve gradske bazene za snabdevanje vodom.

Romi u naselju Barlovo sinoć nisu prihvatili evakuaciju, iako je voda pretila da im poruši kuće, i 120 njih provelo je noć u zgradi železničke stanice u tom selu.

"Opština je obezbedila smeštaj u jednoj obližnjoj seoskoj školi, hranu i krevete, ali Romi smeštaj nisu prihvatili. Sada su nas doveli u nezgodnu situaciju, jer su ostali pod vedrim nebom"
rekao je Vidić.

Prema njegovim rečima, ova situacija je posledica nečega sa čime se kao država i društvo suočavamo u periodu od nekoliko desetina godina, a to su komunalni i infrastrukturni problemi - čišćenje kanala i odvodnih puteva

Otežano snabdevanje pijaćom vodom

Broj ljudi evakuisanih zbog poplava na teritoriji Srbije dostigao je 440, izjavio je jutros Tanjugu načelnik Sektora za vanredne situacije Srbije Predrag Marić, a zbog slabijeg snabdevanja strujom otežano je snabdevanje pijaćom vodom u ugroženim područjima.

Marić je Tanjugu rekao da je u toku protekle noći porastao vodostaj na teritoriji opštine Doljevac, gde je proglašena vanredna situacija i evakuisano je 60 lica.

Zbog slabijeg snabedvanja strujom, otežano je i snabdevanje pijaćom vodom i pripadnici Vojske Srbije danas će u Kuršumliju poslati dve cisterne sa vodom za građanstvo, a uključiće se i Crveni krst, rekao je Marić.

Sličnih problema ima i u Prokuplju i u Lučanima, rekao je Marić i napomenuo da je sanacija situacije sada jednako važna kao spasavanje ugroženih ljudskih života, gde se on nada da će Crveni krst puno pomoći.

U Ugljaru poplavljeno oko sto kuća i 20 hektara oranica

Načelnik kosovskog Okruga Vladeta Kostić izjavio je danas da je na centralnom Kosovu u selu Ugljare izlivanjem reke Gračanke poplavljeno oko sto kuća čiji su vlasnici Srbi.

Kostić je u izjavi Tanjugu rekao da su poplave napravile veliku materijalnu štetu U ugljaru gde nisu samo kuće poplavljene već i poljoprivredna dobra odnosno 20 hektara njiva.

"Ekipe su na terenu, pomaže se porodicama koje su pogođene poplavama. Čekamo da se voda smanji, kako bi smo kasnije intervenisali" rekao je Kostić.

Načelnik odeljenja za vanredne situacije moravičkog okruga Dragiša Broćić izjavio je danas Tanjugu da pritoke Bjelice u višim delovima opadaju od sinoć a i nivo vode u toj reci od ponoći je manji za 15 centimetara.

"Međutim, zbog kiše koja neprestano pada u selu Đerać, poplavljeno je i dalje 12 domaćinstava a dalji razvoj situacije zavisi od vremenskih prilika" naveo je on.

Takođe, situacija u Dragačevu zavisi i od reka koje se slivaju u Zapadnu Moravu, budući da je oticanje reke Bjelice je time uslovljeno.

"Na terenu je 40 pripadnika vatrogasno spasilačke ekipe i 50 iz žandarmerije, raspoređenih na dužini od 20 kilometara koji od sinoć postavljaju džakove sa peskom radi odbrane od poplave" rekao je Broćić i dodao da oni ostaju na licu mesta.

Javno preduzeće “Putevi Srbije” saopštilo je sinoć da je usled obilnih padavina došlo do potpunog prekida saobraćaja za sva vozila na državnom putu broj 30, deonica Ivanjica - Ušće.
Alternativni pravac je preko Kaone, navodi se u saopštenju JP “Putevi Srbije”.

To preduzeće je saopštilo i da je od juče u 18.30 časova došlo do obustave saobraćaja na državnom putu II B 393 na deonici Jasikovo - Vlaole, jer je usled obilnih padavina i bujice na njemu oštećen kolovoz, kod naselja Vlaole.

Alternativni pravac za vozila koja se kreću iz Vlaola je preko Bora, a i iz Jasikova, preko Majdanpeka, navodi se u saopštenju JP “Puteva Srbije” i dodaje da ekipe putara rade na terenu kako bi raščistile put i kako bi se saobraćaj na deonici što pre normalizovao.

U Prokuplju spašene 22 osobe

Pripadnici Sektora MUP-a za vanredne situacije su sa područja Prokuplja zbog poplava izazavanih nabujalom rekom Toplicom iz objekata direktno spasili 22 osobe, kao i dva čoveka koja su spasena sa krova automobila.

Dve osobe su sa autom pokušale da pređu preko lokalnog mosta, ali su se zbog nabujale rekle našle u vodi tako da su ih pripadnici Sektora za vanredne situacije sa čamcima spasili s krova vozila, rekao je sinoć Tanjugu predstavnik Sektora za vanredne situacije u Prokuplju Vlado Plemić.

On je istakao da je auto još u vodi do krova i da će pripadnici tog sektora pokušati da ga izvade kada nabujali talas reke Toplice koji je naišao iz pravca Kuršumlije prođe kroz Prokuplje.

Plamić je naveo i da poplavni talas na području Prokuplja polako počinje da stagnira i da se uputio ka pravcu Žitorađe, gde je prebačen deo snaga Sektora za vanredne situacije.

Prema njegovim rečima, kiša koja je večeras ponovo počela da pada može u Prokuplju otežati situaciju, koja je generalno pod kontrololm i gde su angažovani i timovi za spasavanje na vodi Sektora za vanredne situacije.

U Prokuplju je sinoć održana sednica lokalnog štaba za vanredne situacije kojoj je prisustvovao i načelnik Sektora MUPa za vanredne situacije Predrag Marić.

Danas sednica štaba za vanredne situacije

Sednica štaba za vanredne situacije, kojoj će predsedavati predsednik Vlade Republike Srbije Ivica Dačić, biće održana danas.

Kako je saopštila vladina Kancelarija za saradnju s medijima, sednica će biti održana u 12 sati u Vladi Srbije.

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je otkazan ranije najavljeni za danas radni sastanak stručno-operativnog tima štaba za vanredne situacije Republike Srbije.

Kada je reč o ovogodišnjim poplavama, Marić je objasnio da je reč o takozvanim “uličnim poplavama, koje veoma brzo nastanu i isto toliko brzo se povuku”.

"To su rečice preko kojih i dete može da pređe tokom leta, a evo sada su postale snažne reke koje nose sve pred sobom. Kako brzo dođu, tako se i brzo povuku. Ono što nam ne ide na ruku jeste neverovatna količina kiše koja pada, kao i najavljeno topljenje snega" rekao je Marić.

Načelnik Sektora za vanredne situacije rekao je i da je u četvrtak svim opštinskim štabovima na kriznim područjima poslato upozorenje da se pripreme za poplave, pa su tako svi timovi podignuti u stanje pripravnosti i poslati na ugrožena mesta.

"Osim Žandarmerije pomagala je i Vojska, veoma mnogo u Kuršumliji, i stavili su nam na raspolaganje sve kapacitete, ako za njima bude potrebe narednih dana" rekao je Marić.

Načelnik Sektora za vanredne situacije Srbije Predrag Marić izjavio je sinoć da je osim Požege, Lučana i Kuršumlije vanredna situacija proglašena i u Zaječaru, istakavši da su to mesta koja su najviše bila ugrožena od poplava u poslednjih 30 sati.

Kako je Marić rekao Tanjugu, pažnja pripadnika tog sektora usmerena je i na Prokuplje s obzirom da je poplavni talas iz Kuršumlije krenuo ka toj opštini.

Blic

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.