Hočevar: Niko ne sme da nam oduzima nadu i slobodu

Foto: Milan Obradović / Beta

Isus ne dozvoljava da nam bilo ko oduzima istinsku nadu, radost vere, slobodu, samostalnost i odgovornost, rekao je Hočevar u uskršnjoj poslanici i istakao da “niko ne sme da nas pravi fizičkim, psihološkim ili ideološkim robljem”.

"To znači da niko više ne bi trebalo da pati od besmisla, depresije, beznađa, pasivnosti, neodogovonosti ili na bilo koji način da sebi i drugima oduzima život. Taj novi i živi put koji nam je otvorio gospod nikome ne dozvoljava da na bilo koji način sprečava ili uništva začeće, rađanje i rast ljudskog bića", rekao je Hočevar.

On je istakao da se čini, još više, kao da savremeni način života, sa svojim umnoženim mogućnostima i ponudama, može da zaobiđe svaku potrebu za slavljem Uskrsa.

"Svakodnevnica koja nam donosi toliko informacija i to sa svih strana, trgovine prepune najrazličitijih egzotičnih ponuda i stvarno napeta i dinamična zbivanja u društvenom i političkom delu našeg života, kao da u celini upošljavaju i zadovoljavaju sve naše ljudske želje i mogućnosti. I zaista, ko je telesno zdrav i traži samo materijalne ugodnosti i koristi, on i ne primećuje tolike vapaje sa svih strana, koje mi, sveštenici svakodnevno čujemo u ispovredaonicama kao i u ličnim razgovorima posebno sa roditeljima i vaspitačima" rekao je Hočevar.

Beogradski nadbiskup je u poslanici naveo da svi žurimo, ne znajući šta nam je cilj i šta je smisao tolike žurbe, bez garancije da ćemo, uz tolike saobraćajne nesreće, stići tamo kuda želimo.

"Da i ne pominjemo kolikim intezitetom se uvećava broj onih koji žive u
zavisnostima, usamljenosti, psihičkim teškoćama, pasivnosti, neinicijativnosti, dok drugi, opet, bude u sebi nepotrebni radikalizam ili čak agresiju" rekao je Hočevar.

On je ukazao da slavimo događaj koji nije samo ‘’događaj nad svim događajima’’, nego je u svemu poseban, jedini i neuporediv.

"Želim da vas ovo slavlje Ukrsa u svemu obnovi i podstakne na nepokolebljivu veru nade" rekao je Hočevar čestitajući vernicima koji u svetom predanju Istoka ove godine istog dana slave Uskrs pozdravom ‘’Hrisos Vaskrse - Vaistinu Vaskrse”.

Blic

Pogledajte još