Bosanske tinejdžerke koje su pobegle u džihad najavile udaju u Siriji

Sabina Selimović (15) i Samra Kešinović (16) / Foto: Interpol

One kažu da udajom njihov položaj na frontu u “svetom ratu” dobija na značaju, prenose austrijski mediji.
 
Prema glasinama koje kruže, devojke, koje su se avionom preko Turske uputile u Siriju, navodno su već tamo stigle. Za njima traga Interpol.
 
Učenice iz Beča dobile su buduće supružnike kako bi mogle “slobodno” da se kreću u Siriji, a to je prema islamskom zakonu dozvoljeno ženama samo u korist “svetog rata”.
 
Inače sada je gotovo sigurno da su devojke bosanskog porekla pre napuštanja Austrije redovno pohađale nastavu u radikalnoj džamiji “Altun Alem” u drugom bečkom okrugu.

(old_image)
Sabina (levo) i Samira (desno) poslale su fotografije sa nepoznate lokacije / Foto: Interpol

Ova džamija je centar okupljanja salafista koji propagiraju ekstremističko, nasiljem prožeto, tumačenje islama.
 

U “Altin Alem” džamiji, u oktobru su se okupili poznati zagovornici džihada iz Nemačke i organizovali prikupljanje novca za borce u Siriji.

Među radikalnim muslimanima u Austriji ima puno onih poreklom iz Bosne i Hercegovine i Sandžaka.
 
Tako je i raniji poglavar Islamske zajednice BiH Mustafa Cerić u više navrata ukazivao da problem sa vehabijama u Bosni nije u toj zemlji, nego u Beču, odakle se vehabije regrutuju i finansiraju i da je “jabuka razdora muslimanima u Bosni” poslata iz tog grada.

(old_image)
Samra Kešinović / Foto Interpol

U izveštajima Ustanove za zaštitu ustavnosti i borbu protiv terorizma u Austriji u više navrata je bosanska dijaspora u toj zemlji pominjana u vezi postojanja grupacija koje pripadaju “neofundamentalističkoj interpretaciji vehabizma”.

Austrijske vlasti su utvrdile da se među ekstremnim muslimanima posebno ističu bosanske i sandžačke vehabije, kao i čečenske, od kojih je iz Austrije najviše otišlo u rat u Siriju.

Blic

Pogledajte još