Navijači Zvezde se potukli sa policijom u centru Praga

PRAG, 20. avgusta 2009. (Beta) - Huligani među navijačima Crvene zvezde, potvrdili su u Češkoj zao glas koji ih bije, pošto su se putem na večernju utakmicu svog kluba sa praškom Slavijom u kvalifikacijama za Ligu Evropa potukli na Vaclavskom trgu sa policijom, a nekoliko navijača je povređeno.

Vođi grupe od nekoliko desetina Zvezdinih pripitih navijača nije se dopalo što ga je policajac opomenuo da ne može da diriguje grupi preko megafona i koškanje se izrodilo u tuču sa policijom na koju se poletele konzerve i flaše, petarde i stolovi i stolice iz obližnjeg restorana.

Policija ih je sprečila da uđu u metro, na mestu je i hitna pomoć, a oko 50 "Delija" policija je privela i leže na zemlji, javlja češka televizija. Imidž nasilnika "Delije" su potvrdile još juče, pošto su srpski huligani iz dva autobusa odmah po prelasku granice poharali dve benzinske pumpe a jednu išarali sprejom, što je u Češkoj krivično delo.

Zbog toga je policija već proterala 44 navijača iz Češke. U Pragu su danas sve do večernjeg incidenta "Delije", zbog koji je u pripravnosti 280 policajaca a njihovo kretanje prati i helikopter, pre podsećali na bučnije, ali krotke jaganjce.

Nimalo nalik hrvatskim navijačima zagrebačkog Dinama koji su prošle jeseni divljali po centru Praga, zabavljali se gađajući prolaznike kamenicama, dizali ruke u nacistički pozdrav a jednog turistu prebili tako da je završio u komi u bolnici.

"Postepeno se na Staromnjestskom trgu okupilo oko 300 srpskih navijača. Za sada ne rade ništa čime bi kršili zakon i nema potrebe da intervenišemo", kazala je neposredno pred tuču portalu Idnes.cz portparol praške policije Andrea Zoulova.

Srpski navijači bili su popodne velika atrakcija za strane turiste koji su se raspitivali šta to pevaju i kakva manifestacija se to u srcu Praga odigrava.

Oko 300 srpskih navijača, od oko 800 koliko policija procenjuje da je došlo u Prag, smestilo se u jednom studentskom domu a na drugi kraj grada na utakmicu prebaciće se autobusima uz policijsku pratnju.

Utakmica Slavija-Crvena zvezda u baražu za Ligu Evropa procenjena je kao utakmica izuzetno visokog rizika, baš u strahu da srpski huligani nisu ništa manji nasilnici od hrvatskih, koji su Pragu još u živom sećanju.

Slavija je preduzela do sada neviđene mere obezbeđenja, na stadionu ima 220 redara, ulaznice je prodavala na ime i prezime, na ulasku na stadion oko 10.000 gledalaca koliko se očekuje moraju da se legitimišu, zabranjena je prodaja alkohola na stadionu i u okolini.

Pogledajte još