Južna i Zapadna Morava se izlile, Dragačevu prete odroni i klizišta

"Oko 25 domaćinstava i magistralni put Đunis - Deligrad za sada nisu ugroženi i ne očekuju se problemi u narednih pet sati", istakao je Todorović.

Prema njegovim rečima, realna je prognoza da poljoprivredno zemljište može apsorbovati podizanje Južne Morave do 20 santimetara posle čega bi navedeni putevi i naselja bili ugroženi.

"Problem će pričinjavati podzemne vode i ušće Ribarske reke u Južnu Moravu", očekuje član Štaba za vanredne situacije.

On je istakao da se zbog toga vrši stalna kontrola, a vrše je 14 vatrogasaca sa četiri mesta. Takođe, na licu mesta se nalaze pripadnici saobraćajne i komunalne policije.

Izlila se Zapadna Morava u Čačku i Ovčar Banji

Zapadna Morava izlila se u Čačku i u Ovčar Banji i poplavila priobalne delove, rečeno je jutros agenciji Beta u Sektoru za vanredne situacje.

Topljenje snega novi izazov

Naglo otopljavanje i topljenje snega, koji je prošle nedelje iznenadio neke delove Srbije, predstavalju dodatni izazov.

U Ovčar Banji, koja se nalazi u Ovčarsko-kablarskoj klisuri, potpljena je većina vikendica, put na izlazu iz Banje i restoran Dom koji je iseljen.

Ako vodostaj Zapadne Morave nastavi da raste, mogao bi da bude ugrožen železnički saobraćaj na delu pruge Požega-Čačak, koja prolazi kroz Banju.

Vodostaj Zapadne Morave visok je i u Čačku i reka je poplavila pomoćne terene pored košarkaške hale Borac, pešačku stazu i delove oko gradskog bazena.

Dragačevu prete odroni i klizišta

Predsednik opštine Lučani Radomir Sretenović izjavio je jutros da Gornjem i Donjem Dragačevu prete odroni i klizišta.

U opštini Aleksinac proglašena je vanredna odbrana od poplava, izjavio je načelnik Sektora za vanredne situacije Srbije Predrag Marić i naglasio da je tokom noći na ostalim područjima u Srbiji zabeležen pad i stagnacija vodostaja.

Na Južnoj Moravi, kod sela Vitkovac, u opšatini Aleksinac Javno preduzeće Srbijavode je pre nekoliko trenutaka proglasilo vanrednu odbranu od poplava, precizirao je Marić.

"Tamo smo cele noći držali jedan tim za spasavanje na vodi koji je pratio situaciju", istakao je Marić.

"Imamo šest klizišta nastalih kao posledica izlivanja reke Bjelice kao i pet velikih iz ranijeg perioda koji su posledica čestih poplava", naveo je on, dodajući da je to dodatno oštetilo infrastrukturu.

Sretenović je kazao da je formirana komisija za procenu štete na poljoprivrednim usevima i infrastrukturi.

Prema njegovim rečima, reka Bjelica je ostala na stotinama hektara njiva i pašnjaka u selu Đerać i nizvodno prema ušću, dok se u gornjem toku povukla prema koritu.

Predsednik opštine istakao je da će danas biti izvršena dezinfekcija unutrašnjih zidova gde je voda prodrla u stambene i ekonomske objekte.

Pripadnici sektora za vanredne situacije uz pomoć žandarmerije su ispumpali vodu iz domaćinstava, a dezinfekciju će obaviti javno- komunalno preduzeće iz lučana.

Prvi čovek opštine Lučani najavio je danas dolazak ministra saobraćaja Aleksandra Antića i građevine Velimira Ilića kada će zasedati prošireni Štab za vanredne situacije.

Broj ljudi evakuisanih zbog poplava na teritoriji Srbije juče je dostigao 440, ali nije bilo nastradalih.

Načelnik Sektora za vanredne situacije je istakao da se znatno popravlja situacija kada je reč o snabdevanju domaćinstava strujom i da očekuje da će narednih dana i preostalih 750 domaćinstva, koja su bez struje, dobiti električnu energiju.

Zbog poplava juče je u 11 opština u Srbiji proglašena vanredna situacija i to u Lučanima, Požegi, Kuršumliji, Prokuplju, Zaječaru, Medvedji, Lebanu, Doljevcu, Gadžin Hanu, Trgovištu i Žitoradji.

Na jučerašnjom sednici Republičkog štaba za vanredne situacije je rečeno da bi topljenje snega moglo da utiče na rast vodostaja u gornjim tokovima Zapadne i Južne Morave, Toplice i Veternice i to do 23. aprila, kada se očekuje smirivanje hidrološke situacije, kao i da bi manji rast vodostaja na slivu Južne i Zapadne Morave i Timoka mogao da se dogodi 26. i 27. aprila, zbog većih padavina.

Izvor: Blic
Ftoto: Beta - Saša Đorođević

Beta - Saša Đorođević
Pogledajte još