Ovo su dva načina kako da popravite svoj brak

Pišite o svojim svađama

Parovi koji zapisuju svoje razloge za svađu i to najmanje tri puta godišnje po sedam minuta, iz ugla “treće osobe”, postižu mnogo veći uspeh u prevazilaženju problema nego parovi koji to ne rade. Istraživači veruju da je razlog tome što se na taj način prikupljaju podaci o razlozima koji su bili uzrok svađa, bolje se objašnjavaju emocije koje su vodile do svađe, te se time i sprečavaju mogući budući sukobi.

Ovime se postiže i bolji uvid u način razmišljanja jednog i drugog partnera. Kada se sledeći put posvađate, zapišite detalje, ali sa neutralnim stavom. Možete primetiti da vam je nešto promaklo, tako da sačekajte da se “ohladite”.

Grlite se i ljubite najmanje pola minuta dnevno

Često u vezi poljupci i zagrljaji postanu navika i izvode se mehanički, poručuju terapeuti. Problem je u tome što ta navika ne pruža isto zadovoljstvo kao pre, a i smanjeno je lučenje oksitocina, materije koja se luči kada dodirujemo jedni druge. Ne treba da postavite tajmer i da merite vreme koliko se ljubite i grlite, ali produžite vreme provedeno u zagrljaju i u ljubljenju više nego što je uobičajeno. Ovo će vam doneti osveženje i poboljšati vašu vezu i brak.

Pogledajte još