Svetski performans "Tela u urbanim prostorima" stiže i na ulice Beograda

0

Poznati, bečki umetnik Vili Dorner i njegovo pozorište Teater der Welt iz Beča izvešće svoj performans „Tela u urbanim prostorima“ (Bodies in Urban Spaces), na predstojećem Mikser festivalu u Beogradu. Dorner će svoj performans izvesti u saradnji sa domaćim izvođačima, a audicija za učešće održaće se 26. aprila u Mikser House-u, u Karađorđevoj 46, sa početkom od 11 časova.

Fotografija: Cie Willi Dorner's website

Tim povodom pozivaju se svi domaći izvođači, plesači, parkur egzibicionisti, ljubitelji ekstremnog performansa i akrobate sa iskustvom u partnerskim saradnjama i veštinama kontaktnog plesa, da pošalju svoju prijavu na engleskom jeziku na adresu marija.draskic@mikser.rs najkasnije do 24. aprila i budu deo ovog interesantnog i urbanog performansa.

„Tela u urbanim prostorima“ je jedinstven i specifičan, ulični performans u kom se plesači kreću kroz grad i „uklapaju“ svoja tela u nepristupačne uglove i prostore javnih lokacija. Osmišljen od strane austrijskog umetnika Vilija Dornera, ovaj kratkotrajni performans stvara vizuelno napeti odnos između ljudi i svakodnevne sredine u kojoj provode vreme.

Od 2007. godine, ovaj umetnik producirao je izvedbe „Tela u urbanim prostorima“ u Parizu, Austriji, Portugaliji, Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Španiji, SAD i mnogim drugim zemljama.
Sam performans zamišljen je kao pokretna staza, osmišljena za grupu plesača, koji vode publiku kroz odabrane javne i polu-javne prostore. Lanac fizičkih intervencija postavlja se brzo i postoji kratko, što dozvoljava posmatraču da isti prostor doživi na nov i drugačiji način – u pokretu, dok samo ljudsko telo postaje skulptura.

Na taj način, Dornerov rad preispituje tradicionalne forme skulptura i podstiče gledaoce da iznova razmotre svoju urbanu sredinu – jer oni ne mogu a da ne zastanu pored performansa i zapitaju se kako novonastale forme komuniciraju i menjaju arhitekturu.

Performansi će se realizovati u različita doba dana, u zavisnosti od uslova i specifičnosti svake lokacije, što će doprineti stvaranju jedinstvene, umetničke slike.

Više informacija o načinu prijavljivanja i samoj audiciji možete pronaći na adresi www.misker.rs

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.