Za sve ima leka: Popravite prijateljstvo

Ovo su najčešći gresi protiv prijatelja, i kako da ih popravite:

1. Zaboravljen rođendan
Kad primetite da je taj datum prošao, ne ostaje vam ništa drugo nego da ponudite iskreno izvinjenje, ali nipošto izgovor. Ne postoji izgovor za zaboravljanje rođendana, ali, ako to odradite kako treba, pošaljete "Ups!" čestitku, ili ponudite da vodite na piće.

2. Ne volite njegovog/njenog partnera
Ako baš ne volite prijateljicinog muža, izbegavajte druženje sa njim što je više moguće, i pobrinite se da ona to ne primeti. Ne bi bilo fer da je terate da bira. Budite diplomata, nemojte reći da ga ne volite, ali, tražite da za vreme koje provodite zajedno, budete same. (Isto važi i za muškarce).

3. Izlazite sa njegovim/njenim bivšim
Ovo se teško popravlja, generalni savet je - ako želite da zadržite prijatelja, izbegavajte bivše. Ako ste baš zapeli, i već imate neka osećanja prema toj osobi, sedite sa prijateljem i porazgovarajte, tražite iskreno mišljenje i budite spremni da branite svoje emocije.

4. Niste bili tu u teškim trenucima
Nemojte izmišljati izgovore o tome kako ste bili zauzeti, delovaće kao da trivijalizujete iskustvo kroz koje je vaš prijatelj prošao. Priznajte svoju grešku, i ponudite da to nekako nadoknadite. Posle toga nemojte više spominjati ovo, dajte vremena, budite tu ako zatreba, prijateljstvo će vremenom zaceliti.

5. Kasnite
Po ko zna koji put. Time šaljete poruku da je vaše vreme vrednije od tuđeg, a prijateljima to sigurno neće prijati. Ako hronično kasnite, ponudite da se nađete negde gde vašem prijatelju neće smetati da čeka.

6. Niste se čuli mesecima
Ne odlažite poziv, iako ste zauzeti na poslu, u novoj vezi ili imate dete - nazovite. Smislite neki dobar izgovor ako nemate pravi, i odmah pređite na to šta se događalo u vašim životima.

7. Niste rekli kad vas je nečim povredio/la
Ako je u pitanju sitnica koja se verovatno neće ponoviti, nemojte reći, prijateljstvo vredi više. Ali, ako je nešto veće, prekšena reč, čin koji je učinio da nestane poverenje koje ste imali, razgovarajte o tome.

foto: yayimages.com/creatista
T.D.

Pogledajte još