Sudan: Pobunjenici masakrirali civile

Samo je u glavnoj džamiji u ovom gradu ubijeno više od 200 civila, dok je više od 400 ranjeno, saopštila je misija UN u Južnom Sudanu, a prenosi AFP.

Civili, uključujući i decu, masakrirani su i u jednoj katoličkoj crkvi, u bolnici i u napuštenoj zgradi Svetskog programa za hranu, navodi se u saopštenju UN.

Pobunjenici su preko radija pozivali da se pripadnici rivalske etničke grupe proteraju iz gradu i da se siluju žene.

Južnosudanska armija vodi borbu protiv pristalica otpuštenog potpredsednika Reika Mašara, koje su ovog meseca pokrenule ofanzivu za osvajanje ključnih naftnih polja. Bentiu je glavni grad naftom bogate južnosudanske države Juniti.

Etnički karakter sukobima daje činjenica da otpušteni potpredsednik pripada plemenu Nuer, dok je predsednik zemlje Salva Kiir pripadnik plemena Dinka.

Među stradalima u masakru u Bentiuu ima i Sudanacu, od kojih su neki iz regiona Darfura, koji takođe potresaju sukobi.

Do osvajanja Bentiua je došlo dva dana pošto je naoružana grupa napala 5.000 civila, koji su bili pod zaštitom u kampu mirovinh snaga UN. U tom napadu je ubijeno najmanje 58 ljudi. Savet bezbednosti UN je objavio kako bi taj slučaj mogao da se kvalifikuje kao ratni zločin.

Porast neprijateljstava, koja traju već četiri meseca, događaja se uprkos upozorenjima generalnog sekretara UN Ban Ki-muna da je više od milion ljudi u Južnom Sudanu izloženo pretnji gladi.

Dogovori o primirju se ne ostvaruju, a u ćorsokaku su i mirovni pregovori koji se vode u susednoj Etiopiji.

Južni Sudan je, uz podršku UN, nezavisnost od Sudana stekao 2011. godine. U sukobima u toj zemlji poslednjih meseci je poginulo na hiljade ljudi, dok je oko milion napustilo svoje domove.

Izvor: b92

Foto: AP Photo/Mackenzie Knowles-Coursin

Pogledajte još