Milioni stradali u logorima smrti: Danas se sećamo žrtava holokausta

Foto: Petar Milošević / Wikimedia commons

Komemoracija će biti održana u 11 sati ceremonijom polaganja venaca i odavanja počasti, kao i prigodnim umetničkim programom kod spomenika Žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu, u okviru kompleksa nekadašnjeg nacističkog logora smrti Staro sajmište na Novom Beogradu.

Državnoj ceremoniji će prisustvovati preživeli zatočenici logora smrti, članovi porodica postradalih, predstavnici Vlade Srbije, veliki broj diplomatskih predstavnika u Republici Srbiji, predstavnici Saveza Jevrejskih opština Srbije, predstavnici Saveta Romske nacionalne manjine, Grada Beograda i drugi, navodi se u saopštenju.

Zakonom o državnim praznicima u Republici Srbiji, 22. april je ustanovljen kao Dan sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu. Taj dan posvećen je sećanju na Srbe, Jevreje i Rome stradale u masovnim i nečovečnim usmrćivanjima tokom Drugog svetskog rata.


Ustaška vojska ubija zarobljenike u blizini Jasenovca / Foto: Wikimedia commons

Dan sećanja na žrtve genocida obeležava se u spomen na 22. april 1945. godine kad je došlo do proboja grupe zatočenika ustaškog logora smrti u Jasenovcu-Donja Gradina u tzv. Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

Sistem koncentracionih logora "Jasenovac" predstavlja jedno od najvećih stratišta u Drugom svetskom ratu. Od 1941. do 1945. godine u tom logoru ubijeno je stotine hiljada civila, najvećim delom Srba, kao i Jevreja i Roma uključujući i desetine hiljada dece (logor u Jastrebarskom). Osim logora smrti u Jasenovcu-Donja Gradina, sistem koncentracionih logora obuhvatao je više lokaliteta na teritoriji današnje Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Najzloglasniji nacistički logor na teritoriji okupirane Srbije bio je koncentracioni logor na Starom Sajmištu u Beogradu, čiji su zatočenici, uglavnom Srbi, Jevreji i Romi, masovno ubijani od 1941. do 1944. godine.

B92

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.