Dan Vojske: Orkestar u Knezu

Foto: Vojska Srbije

Ministar odbrane u tehničkoj vladi Nebojša Rodić uručiće ukaze o unapredjenju i odlikovanja iz nadležnosti predsednika Republike Srbije u 13 sati u Domu Garde na Topčideru.

Reprezentativni orkestar Garde održaće promenadni defile Knez Mihailovom ulicom. Počeće u 15.30 sati i ići će od Trga Republike do Kalemegdana. Počasna artiljerijska paljba biće izvršena ispaljivanjem 10 plutona iz šest artiljerijskih oruđa sa Savske terase Beogradske tvrđave na Kalemegdanu u 17 sati.

Za sutra je planirano otvaranje izložbe "Pištolji iz zbirke zapadnoevropskog oružja" u Galeriji Vojnog muzeja.

Centralna svečanost povodom obeležavanja Dana Vojske Srbije "Đetinja 2014" održana je 16. aprila u Užicu, u prisustvu državnog i vojnog vrha i mnogobrojnih građana.

Prethodno su, 11. aprila, u Beogradu dodeljene godišnje nagrade za najbolji naučnoistraživački projekat, doktorsku disertaciju i magistarski rad u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije.

Organizovan je i tradicionalni koncert "Naša deca" na kome su, u pratnji Umetničkog ansambla "Stanislav Binički", nastupila deca aktivnih i penzionisanih pripadnika sistema odbrane.

Vojska Srbije proslavlja svoj praznik 23. aprila u znak sećanja na dan kada je 1815. godine podignut Drugi srpski ustanak, koji je bio prekretnica u stvaranju moderne srpske države i vojske.

Drugi srpski ustanak predstavlja temelj za stvaranje srpske države odnosno srpske vojske, a kao produkt samostalnosti srpske države usledilo je stvaranje stajaće vojske i ustanovljavanje Garde od 76 mladića "po stasu i ugledu" iz najboljih seoskih kuća.

Izvor: B92

Pogledajte još