RAZBIJENE KOFEINSKE ZABLUDE: Pet najvećih mitova o kafi

Foto: yayimages
1.Kofein je jak diuretik

Da, glavni sastojak kafe ima diuretičko dejstvo, ali isti takav efekat izazivaju i čaj i gazirani napici. Pre ćete dehidrirati ako pijete gazirane napitke nego kafu, pokazuju rezultati najnovije studije rađene u Americi.

2.Kafa bez kofeina je zdravija

Naučnici sa Univerziteta u Floridi utvrdili su da kafa bez kofeina ne znači da ste lišili telo ovog sastojka. “Ako popijete pet do deset šoljica kafe bez kofeina u toku dana, to je isto kao da ste popili šoljicu ili dve sa kofeinom”, tvrdi koautor studije dr Burs Goldberg.

3. Kofein može da vas otrezni
Još jedan mit! Naučnici su testirali efekte kofeina na miševima kojima su prethodno dali da popiju veću količinu alkohola. Rezultat: miševi koji su popili kafu sa kofeinom bili su trezniji, ali su se teže kretali po lavirintu od miševa koji su bili trezni.
“Kafa sa kofeinom vas neće otrezniti. Konzumiranje alkohola i kafe može da dovede do katastrofalnih rezultata”, upozorava koautor studije dr Tomas Guld.

4. Kofein je loš za zdravlje
Veća doza kofeina svakako nije dobra, ali u manjim dozama kafa sa kofeinom je korisna za zdravlje. Kofein, pokazuju rezultati studije, smanjuje rizik od Parkinsonove i Alchajmerove bolesti.

5. Ako pijete puno kafe, smršaćete

Ne, nećete! Ovo je još jedan mit o kofeinu koji je potpuno nezasluženo proglašen “tajnim oružjem” protiv viška kilograma.
“Nekoliko šoljica kafe nisu odgovor na epidemiju gojaznosti, niti će vam pomoći da smršate, posebno ne ako kafu pijete sa mlekom i šećerom”, upozorava dr Katarina Zeratski sa Klinike Mejo.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.