Bojim se, pedofil će mi napasti ćerku

Foto:

"Moja ćerka je napravila nekoliko slobodnijih fotografija koje je moglo da vidi samo njeno odabrano društvo na Fejsbuku. Neko od njih je, međutim, fotografije sa imenom i prezimenom poslao administratoru ove grupe koji su ih javno obelodanili. Sada strahujem za nju. Juče je ceo dan preplakala u sobi. Plašim se da dete ne navuče traume, ali i da je neko ne presretne i ne napadne na ulici. Poslali smo i administratorima Fejsbuka pisma, nas nekoliko roditelja, ali oni ništa ne mogu da urade da tu stranicu zabrane", kaže majka dveojčice I. M. iz Beograda.

Sa druge strane, administratori Fejsbuk grupe sa fotografija obnaženih tinejdžerki iz Srbije, BiH, Hrvatske napravili su još najmanje 15 profila kao rezervu ukoliko im na bilo koji način zabrane grupu u kojoj se dosad učlanilo više od 56.000.

Profil na kom zasad nepoznati administratori objavljuju provokativne fotografije maloletnih devojčica iz zemalja u regionu, kao i njihova imena i prezimena uznemirilo je najviše roditelje koji su se zabrinuli za bezbednost svoje dece.

Roditelji dece čije su slike objavljene slali su dopise društvenoj mreži iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Vlasnici Fejsbuka smatraju da mesta pedofiliji nema i da stranica ne može biti zabranjena osim ukoliko ne budu postavljeni neki eksplicitni sadržaji.

"Devojčice niko nije krišom fotografisao i kasnije zloupotrebljavao te slike, već su one same svoja obnažena tela postavljale na društvenu mrežu. Elementi krivičnog dela bili bi da neko te fotografije prodaje ili da, recimo, postavlja oglase za prostituciju koristeći te slike. Policija ovde ništa ne može da učini jer ne postoji delo za koje bi mogli eventualno da terete administratore i da zbog toga tragaju za njima", kaže kriminolog Zlatica Kovačević, specijalizovana za visokotehnološki kriminal.

Izvor: Press online

Pogledajte još