Locirane bosanske džihad devojčice: Al Kaida ih drži u Siriji!

Sabina Selimović (15) i Samra Kešinović (16) / Foto: Interpol

Interpol je proglasio nestalim osobama Samru Kesinović (16) i Sabinu Selimović (15), rođene u Austriji, koje su 10. aprila nestale iz svojih kuća u Beču.

Njihovi roditelji, izbeglice iz Bosne koje su došle u Austriju 90-ih, rekli su za bosanski "Dnevni avaz" da su saznali da su se njihove ćerke ukrcale u avion koji je leteo iz Beča u Adanu, nedaleko od sirijske granice.

On su ispričali i da su našli pisma sakrivena u njihovim udžbenicima u kojima pišu da su "izabrale pravi put" i da idu sa se "bore za islam u Siriji".

Iako nekoliko veb sajtova povezanih sa različitim sirijskim grupama tvrde da su se devojčice pridružile "džihadistima", izgleda da su neke od njihovih fotografija u islamskoj odeći montirane, piše turski "Hurijet".

Budući da njihove porodice veruju da su im ćerke u Istanbulu, turska obaveštajna služba je pokušala da uhvati signale sa njihovih mobilnih telefona, mada su oni, navodno, isključeni.

Ali zahvaljujući naprednijim tehnikama, obaveštajci su uspeli da uhvate jedan signal koji možda potiče od jednog od njihovih telefona, iako je aparat i dalje isključen.

Jedan turski zvaničnik je za "Hurijet" izjavio da je signal došao iz jedne oblasti u severnoj Siriji koja se nalazi pod kontrolom Islamske drzave Iraka i Levanta, ogranka Al Kaide.

"Njih drži Al Kaida u Siriji. Mi ne mislimo da će ih oni dugo držati na istom mestu, imajući u vidu međunarodnu pažnju koju su devojčice izazvale"
, kazao je zvaničnik.

Blic

Pogledajte još