Nedostatak gvožđa je uzrok bolnih ciklusa!

Nedostatak gvožđa se nalazi prvi na listi kada se radi o menstrualnom ciklusu koji je bolan, težak uz obilno krvarenje. Žene gube velike količine krvi, a njihov organizam je u mogućnosti da nadoknadi tek polovinu od toga, a onda se ciklus ponavlja i u suštini se javlja ponovni gubitak krvi, a sprala gubljenja gvožđa se nastavlja svakog meseca.

Mnoge žene ne znaju da je količina krvi koju gube u toku perioda mnogo veća nego što je normalno. Ginekolozi kažu da je optimalna količina, ako hoćemo da budemo precizni u merenju, ravna količini tečnosti u dve ili tri supene kašike!

Ako niste sigurne koja je količina krvi koju gubite tokom ciklusa, probajte “tampon test”: Ako morate da menjate tampon češće od svaka dva sata, vereme je da posetite ginekologa!

Uradite anaize krvi i proverite koliki je nivo gvožđa. Možete uzeti i neki od preparata koji sadrže gvožđe, a lako se podnose ili pak pojačajte ishranu. Ako niste sigurni za koji preparat da se odlučite, posavetujte se sa vašim lekarom i pronađite najbolje rešenje za vas. Ovako ćete ublažiti teške cikluse i bićete mnogo odmorniji i bolje raspoloženi.

Izvor: health

Foto: Yayimages

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.