Ušli u legendu! 10 najboljih, a neplaniranih scena iz filmova!

Foto: Screenshot/Youtube

Znate li da neke od najboljih filmskih scena svih vremena nisu bile uopše planirane? Prisetili smo se deset legendarnih trenutaka na filmu koji nikad nisu bili deo scenarija

1. Ulični psi (Reservoir Dogs)

U kultnom redateljskom prvencu Kventina Tarantina verojatno jedna od najupečatljivijih i najmučnijih scena - ona u kojoj Blonde, kojeg glumi Majkl Medson, muči policajca Marvina Naša (Kirk Baltz) uz pesmu "Stuck in the Middle with You", a zatim mu odsece uvo, u potpunosti je improvizovana.

2. Zgodna žena (Pretty Woman)

Legendarna scena u kojoj Edvard (glumi ga Ričard Gir) pokazuje Vivijen (Džulija Roberts) skupocenu ogrlicu. Gir iznenada zaklopi kutiju što je Džuliju iskreno nasmejalo. Redatelju se ta se scena toliko svidela da ju je ostavio u filmu.3. Taksista (Taxi Driver)

Teško je poverovati da legendarna rečenica "You talkin' to me?", koju pred ogledalom izgovara lik koji glumi Robert de Niro u filmu "Taksista" iz 1976. nikad nije bila predviđena scenarijem! U filmskom scenariju je pisalo samo da De Niro priča sam sa sobom, a slavni je glumac improvizovao.

4. Spasavanje vojnika Rajana (Saving Private Ryan)

U ovom hvaljenom filmu, Rajan (Met Dejmon) u jednom trenutku s Milerom (Tom Henks) počinje da razgovara o porodici. Priča o Rajanovoj braći koja su zapalili staju nije bila u scenariju!

5. Dobri Vil Hanting (Good Will Hunting)

Tokom jedne Hantingove psihoterapije, Šon (Robin Vilijams) mu ispriča priču o problemu sa stomakom i vetrovima svoje supruge, što do suza nasmeje Vila. Ta priča nikad nije bila planirana, a Vilijams ju je izmislio. Uspeo je da nasmeje i kamermana pa se, ako se pažljivo pogleda ta filmska scena, može videti da se kamera u jednom trenutku trese, jer se ni kamerman nije mogao suzdržati od smeha. Robin je dobio Oskara za ovu filmsku ulogu.

6. Kasablanka (Casablanca)

Po mnogima jedan od najboljih filmova svih vremena, "Kazablanaka" iz 1942. takode je obeležila improvizacija. Rik Blejn (Hemfti Bogart) u jednoj sceni govori Ilsi (Ingrid Bergman) "Here's looking at you, kid". Ova rečenica nije bila u scenariju - to je bila interna šala Bogarta i Bergmanove.

7. Kum (The Godfather)

Scena u kojoj se u krilu Marlona Branda ugnezdila mačka uopše nije bila planirana. Brando je našao tu mačku u blizini seta i sprijateljio se s njom ie spontano je dobila i svoju filmsku ulogu.

8. Indijana Džons i otimači izgubljenog kovčega (Indiana Jones and Raiders of the Lost Ark)

Prema scenariju Indi (Harison Ford) se trebao boriti s mačevaocem na ulicama Kaira, ali budući da je Ford za vreme snimanja bio dehidriran i bolovao od dizenterije, predložio je redatelju Stivenu Spilbergu da ga samo upuca pištoljem. Spilbergu se svidela ta ideja i nastala je jedna od najupečatljivijih scena svih vremena.

9. Isijavanje (The Shining)

Ko se ne seca Džeka Niklosona koji u filmu izgovarao "Heeeere's Johnny!". Ova rečenica uopšte nije bila planirana. Džek ju je posudio iz "The Tonight Showa", ali se odlično uklopila u scenu.10. Full Metal Jacket

Stenli Kjubrik je za ovaj film angažovao vijetnamskog veterana R. Lija Ermija kao savetnika. Ermi je snimio 15-minutni audicijski film u kojem je glumio poludelog narednika koji vređa regrute u vojsci, što mu je i osiguralo ulogu. Kako je kasnije objasnio Stenli Kjubrik, Ermi je izmislio oko 150 stranica uvreda i improvizirao 50 odsto svog dijaloga!

blic

Pogledajte još