EPIDEMIJA: Smrtonosna ebola se širi po Evropi?

Foto: Kjell Gunnar Beraas, MSF/AP

Zastrašujući virus ebole koji hara širom sedam država zapadne Afrike, gde je od februara pokosio više od 130 života, stigao je i u Evropu, tačnije u Italiju, pa se širi panika zbog mogućnosti njegovog brzog širenja po ostatku Starog kontinenta.

Te informacije proširile su se internetom velikom brzinom i izazvale strah u desetinama evropskih zemalja, ali još uvek nema zvaničnih podataka da su pacijenti kod naših suseda zaista dobili smrtonosnu bolest.

Na sajtu Tarner radio netvork osvanula je vest da je smrtonosna bolest koja proždire meso pacijenta i izaziva stvaranje otvorenih rana, a čiji su simptomi unutrašnje i spoljašnje krvarenje, povraćanje krvi i dijareja, do italijanskog grada Pize stigla preko imigranata iz Gvineje.

Youssouf Bah/AP

Odatle se širila zahvaljujući lažnim negativnim nalazima, koji su pokazali da zaražene osobe imaju običan grip, pa su otpuštane iz bolnice. Broj obolelih tako je za samo 24 časa porastao za 15 odsto.

Da sve bude strašnije, neki pacijenti rešili su da putuju i čak 40 njih emigriralo je u Evropu. Oni su trenutno na ispitivanjima u bolnici u Pizi, koja je u izolaciji. Pored toga, naučnici smatraju da je virus od februara mutirao i razvio se.

"U Gvineji su se pojavile nove podvrste virusa", napisano je u tekstu koji je u New England Journal of Medicine objavila grupa od 30 lekara.

Pošto je reč o veoma zaraznoj bolesti, postoji strah da bi za nekoliko nedelja moglo doći do pandemije. Međutim, italijanski zvaničnici zasad negiraju da se u njihovoj državi pojavila ebola, ali ministarstvo zdravlja saopštilo je da su Rim i Milano spremni ukoliko do toga dođe.

SAD SE SPREMAJU ZA ZARAZU
Prema navodima internet sajta Shtfplan.com, i Amerika se već priprema u slučaju da se virus ebole pojavi na njenoj teritoriji. Naime, SAD su spremne da zaražene osobe, ukoliko ih primete, momentalno zaustave na aerodromu i onemoguće im ulazak u zemlju.

ŠANSE ZA ŠIRENJE EBOLE U SVETU
- 63 odsto iznose šanse da se virus za osam dana pojavi u Italiji

- 44 odsto je mogućnost da za 15 dana bude u Španiji

- 77 odsto je mogućnost da ebola stigne u Saudijsku Arabiju za 21 dan

- 29 odsto iznose šanse da smrtonosna bolest za 28 dana pređe granicu Amerike

Izvor: Kurir

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.