Reke se povlače, kritično na Južnoj Moravi

Foto: Saša Đorđević / Beta

Hidrološka situacija u Srbiji postepeno se smiruje, reke se uglavnom povlače, a najkritičnije je na ušću Južne u Veliku Moravu, izjavio je danas hidrolog u Republičkom hidrometeorološkom zavodu (RHMZ) Dejan Vladiković.

"Kod stanice Mojsinje, na ušću Južne u Veliku Moravu, na snazi su mere vanredne odbrane od poplava", rekao je on za RTS i dodao da je nivo podzemnih voda takođe u porastu.

Govoreći o prognozama za ovu sedmicu, Vladiković je naveo da će topljenja snega, koje je u toku na Kopaoniku, izazivati poraste vodostaja, dok je, zbog novih padavina, u sredu, četvrtak i petak "realno očekivati 'talas na talas', pre svega na Toplici i delovima Južne Morave".

"Imaćemo nove poraste vodostaja, ali ne očekujemo isti intenzitet", rekao je on i upozorio da treba obratiti pažnju i na moguće nove odrone na raznim lokacijama.

Nivo Velike Morave kroz Pomoravlje, porastao je noćas za 30 do 40 centimetara i stalno raste, a vrh talasa se očekuje danas sa Zapadne i Južne Morave, rečeno je danas Tanjugu u preduzeće Srbijavode u Ćupriji.

"I pored toga na Moravi je stanje stabilno, opasnosti za naselja i imovinu nema, u okviru onog što mi branimo" izjavio je Tanjugu Janoš Nemat odgovorno lice u tom preduzeću.

U Đunisu kod Kruševca je noćas bilo najkritičnije kada je posle ponoći vodostaj naglo porastao, ali srećom nije bilo novih evakuacija.

Na području Lučana voda je opet ispravna za piće, potvrdio je jutros Tanjugu predsednik ove opštine Mladomir Sretenović.

On je kazao da je zbog obilnih padavina i poplava koje su zadesile ovo područje došlo do zamućenja, međutim, voda je bakteriološki i higijenski ispravna.

"Rađena je analiza, koja je potvrdila da za sada nema bojazni za građane", naveo je Sretenović.

On je dodao da nivo Bjelice i Zapadne Morave opada, a dve komisije koje su formirane za procenu štete na poljoprivrednim usevima i infrastrukturi nastavljaju rad na proceni štete.

Sretenović je istakao da je sačinjen prioritetan cilj za pomoć domaćinstvima koja su najviše pogođena ovom poplavom, tako da će se izveštaj ili obaveštenje i molbe za sredstva danas naći na dnevnom redu sednice Vlade republike Srbije.

Načelnik Sektora MUP-a za vanredne Predrag Marić izjavio je da je uglavnom stagnacija i manje opadanje vodostaja na rekama, ali da se u vrlo malom broju slučajeva reke vraćaju u korita i da se, uz to, već sutra, prema vremenskoj prognozi, očekuju obilne padavine.

Od početka poplavnog talasa u Srbiji do sada je evakuisano 503 ljudi, precizirao je Marić.

On je preporučio lokalnim samoupravama, da se angažuju svim kapacitetima pogotovu u opštinama gde je proglašena vanredna situacija.

Inače, sednica tehničke vlade Srbije zakazana je za danas u 15.30 sati, a na njoj će se razgovarati o trenutnoj situaciji u poplavljenim područjima.

Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović, koja je obišla Prokuplje i Žitorađu, poručila je da će na današnjoj sednici vlade biti reči o pomoći ugroženim opštinama i da će ministri podneti izveštaj o situaciji u poplavljenim opštinama koje su obišli.

"Vlada će biti obaveštena o svim ovim aktivnostima, ali Štab za vanredne situacije će morati da funkcioniše i dalje, jer je vanredno stanje u 11 opština", poručila je ministarka.


Poplavljeno groblje u Prokuplju / Foto: Saša Đorđević / Beta

I ministri saobraćaja i građevinarstva u tehničkoj vladi, Aleksandar Antić i Velimir Ilić, koji su obišli Lučane zatražili su od te lokalne samouprave da danas do devet sati pošalju izveštaj šta je najneophodnije za prvu pomoć zbog izlivanja reke Bjelice koja je pričinila velike štete, kako bi vlada reagovala i uputila prvu pomoć opštini Lučani.

"Obilazimo teren, imaćemo sednicu vlade, podvući crtu i pomoći opštinama i ljudima...Moramo da napravimo presek stanja i to u svih 12 opšstina i da krenemo da saniramo probleme", rekao je Antić.

Velimir Ilić najavio je da će predložiti da vlada delimično finansira sanaciju kuća oštećenih u poplavama.

"Ja očekujem da će se neka sredstva naći. Vodiće se računa da se završi ono što je najneophodnije i da se ljudi zbrinu i vrate u domove", rekao je Ilić za televiziju Pink.

On je kazao i da će na današnjoj sednici Vlade Srbije predložiti da se zemljoradnicima u poplavljenim područjima iz robnih rezervi obezbedi hrana za stoku.

Odgovornost za poplave u Srbiji, po oceni ministra, snose lokalne samouprave koje su imale dužnost da čiste korita manjih reka.

Ilić je dodao da su zbog izliva reka nastale vododerine i velika oštećenja seoskih puteva, i upozorio da će biti "velikih problema" ako bude novih padavina i topljenja snega.

Što se Beograda tiče, na Savi i Dunavu u ovom trenutku ne postoji opasnost od naglog porasta vodostaja, izjavio je direktor Javnog vodoprivrednog preduzeća Beogradvode Miloš Milovanović.

Milovanović je za Jutarnji program RTS-a rekao da se da se na Savi i Dunavu ne očekuju problemi i da su građani za sada bezbedni.

On je objasnio da se sneg u Evropi uglavnom istopio, a da su Srbiju zadesili problemi zbog lokalnih padavina i topljenja snega na planinama.

Milovanović je podsetio da je prošle godine u isto vreme vodostaj bio za dva metra viši. Vodostaj na Savi danas je na koti 320, a na Dunavu oko 370, što znači da je dva metra niži od kote koja bi značila redovnu odbranu od poplava, dodao je Milovanović.

Redovna odbrana od poplava se proglašava kada reka napusti korito, objasnio je Milovanović i dodao da to znači povećano nadgledanje svih objekata u vodoprivredi za zaštitu od poplava, dežurstva i svakodnevne obilaske terena.

Upitan o problemima zbog podvodnih voda u Ovči, Borči, Krnjači i Kotežu, Milovanović je odgovorio da se pojedini delovi Beograda nalaze na veoma niskim kotama, tako da pri obimnim padavinama kapaciteti kanala ponekad nisu u mogućnosti da svu vodu sprovedu preko pumpi do Dunava.

"U ovom trenutku verovatno neki delovi Pančevačkog Rita se nalaze dva metra ispod kote Dunava", rekao je Milovanović.

On je dodao da je potrebna bolje održavanje kanalske mreže i da građani ne bi trebalo da zatrpavaju kanale koji se nalaze ispred njihovih kuća.

Za zaštitu od poplava potrebno 11 milijardi dinara

Direktor Javnog preduzeća "Srbijavode" Goran Puzović izjavio je danas da je za potpunu zaštitu od poplava u Srbiji potrebno izdvojiti 11 milijardi dinara.

On je za Radio-televiziju Srbije rekao da je JP "Srbijavode" sastavilo spisak od 175 ugroženih lokacija, a da je najveći problem za njihovo obezbeđivanje nedostatak novca. Opširnije o ovome možete naći ovde.


Mondo, Nadlanu, agencije

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.