MI6 protiv slanja trupa u Ukrajinu

Foto: Alexander Zemlianichenko/AP

Šefovi britanskih obaveštajnih agencija su upozorili premijera Velike Britanije Dejvida Kamerona da bilo kakva vojna vojna intervencija Britanije ili Zapada u Ukrajini nosi rizik da preraste u pravi rat sa Rusijom, preneli su ruski mediji pisanje britanske štampe.

Jedan neimenovani izvor je otkrio da je direktor obaveštajne agencije MI6 Kameronu rekao da ruski predsednik Vladimir Putin neće stajati "mirno po strani" ukoliko Zapad pošalje vojne snage da pomognu ukrajinskoj vladi, preneo je Glas Rusije.

"Osnovna poruka jeste da zbog Ukrajine ne vredi započinjati Treći svetski rat", naveo je pomenuti izvor.

Ukrajinom su poslednje vreme patrolirale nenaoružane grupe britanskih obaveštajaca i pratili dešavanja na graničnim prelazima i gradovima u kojima je najjače prorusko raspoloženje, kako bi "razjasnili Putinove namere", navodi Dejli miror.

Nekadašnji kandidat za predsednika Sjedinjenih Država Bob Dol izjavio je danas da bi SAD trebalo u Ukrajinu da pošalju oružje, uključujući tenkove, kako bi pomogle toj zemlji da pruži otpor akcijama Rusije na svojoj teritoriji.

Potpredsednik SAD Džozef Bajden poručio je ukrajinskim parlamentarcima, sa kojima se sastao na početku svoje dvodnevne posete Kijevu, da je pred njima istorijska prilika da izgrade ujedinjenu Ukrajinu, prenosi AP.

(old_image)

Bajden je dodao da će predsednički izbori zakazani za 25. maj biti najvažniji u istoriji Ukrajine, kao i da je Vašington spreman da pomogne u njihovom održavanju.

Razgovarajući na temu ekonomije, američki potpredsednik je istakao da su SAD spremne da pomognu ukrajinskoj privredi, uz upozorenje da oni prvo moraju da se uhvate ukoštac sa "rakom endemske korupcije".

Bajden je dodao i da nema razloga da Ukrajina ne postigne energetsku nezavisnost, umesto da ovisi o ruskim energentima, ali je istakao i da će za to biti potrebno neko vreme.

U međuvremenu, proruski aktivisti odlučili su da se u Luganskoj oblasti na istoku Ukrajine na granici sa Rusijom održi referendum o statusu regiona u dve faze, javile su ukrajinske i ruske agencije.

Na referendumu predviđenom za 11. maj biće postavljeno pitanje o zadržavanju dosadašnjeg statusa oblasti ili o njenoj autonomiji, a 18. maja žitelji oblasti opredeljivaće se da li su za nezavisnu državu ili za ulazak u sastav Rusije, navodi UNN.

Itartas podseća da su u Lugansku u naseljima održani narodni skupovi na kojima bi se odredila pitanja za postavljanje na referendum. Izabran je i "narodni gubernator" Valerij Bolotov.

Ukrinform prenosi saopštenje Glavnog tužilaštva Ukrajine da neodobreni mitinzi i pozivi na lokalne referendum imaju separatistički karakter i da će biti predmet istražnog postupka.

Izvor: RTS

Pogledajte još