Rešenje za sve probleme: Pokretanje sopstvenog biznisa ne mora biti stresno

Foto: Yayimages

Sam svoj gazda

Ima li šta bolje nego raditi za sebe, bez turobnih direktora nad glavom, čije raspoloženje se menja poput vremenskih (ne)prilika. Veći motiv od toga da radiš za spostveni budžet ne postoji! Razmišljao sam šta bi to bilo dovoljno unosno i vodio se politikom: kakva god da je ekonomska situacija, ljudi jednostavno moraju da jedu! Pekara i prodavnica ima na svakom ćošku, pa mi je nakon dugog vaganja sinulo da je prodavnica slatkiša sjajna ideja. Njih svi vole, i stari, i mladi, idealan su poklon za sve prilike. Prodavnica slatkiša je pun pogodak.

Krenuo sam u obezbeđenje svoje životne egzistencije, registrovao firmu, planirao da zaposlim radnike i počeo da obilazim sve one šaltere za izdavanje potvrda i papira.

Bezbednost i zdravlje na radu je bila prva stavka koju sam morao obezbediti svojim zaposlenima. Pomislih, naravno, ko ne želi da bude bezbedan na svom poslu? I pored moje dobre volje, za izradu akta o proceni rizika na radnom mestu i u radnoj okolini, trebala mi je pomoć stručnjaka.

Kako sam želeo da otvorim delatnost koja ima veze sa hranom, trebao mi je i HACCP system. Uvek najviši kvalitet, bezbednost i higijenska ispravnost prozivoda. Trebalo je pronaći nekog ko će u relanom vremenskom roku uspeti da implementria sistem. Pored toga, trebala mi je i zaštita od požara, kao i zaštita životne sredine. Trebalo je izraditi plan upravljanja otpadom, kao i izvršiti procenu uticaja na životnu sredinu. A gde da nađem ljude koji će izvršiti obuku radnika iz oblasti zaštite od požara?! Odluka sam svoj gazda učinila mi se pogrešnom. Dok prikupim svu nepohodnu dokumentaciju, od želje za radom ostaće mi samo sećanja.

Očajan, podelio sam svoju brigu sa gospodinom koji je, kao i ja, čekao papire na šalteru. Otkrio mi je da je čuo za firmu Europreving. U mom slučaju, to je bila neočekivana sila koja se iznenada pojavljuje i rešava stvar. Bezbednost i zdravlje na radu, zaštita životne sredine, zaštita od požara, HACCP standard, to su bile njihove usluge. Kada sam čuo da rade čišćenje i održavanje objekata, bio sam kupljen!

Ovo je poziv koji rešava sve. Napokon sam mogao da se povestim onome što sam i želeo, a to je da živim od svog rada i budem sam svoj gazda.

Pogledajte još