Top 10 rock/pop albuma Jugoslavije

Duško Antonić i Danilo Štrbac su 1998 godine objavili knjigu pod nazivom ‘ YU 100 : Najbolji albumi jugoslovenske rock i pop muzike’ uu kojoj je objavljena lista 100 najboljih albuma jugoslovenske rock i pop muzike na osnovu glasanja muzičkih kritičara, novinara, kniževnika i umetnika različitih profila koji su imali dodira sa popularnom muzikom. Glasači su bili iz Srbije, a svaki od njih je predložio deset najboljih albuma sa jugoslovenske scene na osnovu svog mišljenja i muzičkog ukusa. Nakon obrade podataka napravljena je i zvanična lista od 100 najboljih albuma sa prostora Jugoslavije u kojoj su navedeni nazivi albuma, izvođači, godina i mesto proizvodnje tj objavljivanja. Mi vam prenosimo prvih 10 albuma.

10. „Bitanga i princeza“ Bijelo dugme
Album je objavljen 1979. godine u izdanju Jugotona (BiH). Na ovom albumu našle su se pesme: Bitanga i princeza; Ala je glupo zaboravit' njen broj, Ipak, poželim neko pismo; Kad zaboraviš juli; Na zadnjem sedištu moga auta; A koliko si ih imala do sad; Sve će to mila moja prekriti ruzmarin, snjegovi i šaš.

9. „Dnevnik jedne ljubavi“ Josipa Lisac
Album je objavljen 1973. godine u izdanju Jugotona (Hrvatska). Pesme koje su bile na ovom albumu su: O jednoj mladosti; Srela sam se sa njim; Sreća; Po prvi put, Plačem; Jedna kratka vest; Ležaj od suza; Ne poznajem ga; Verujem ti sve; Kao stranac.8. „Filigranski pločnici“ Azra

Četvrti album ove grupe je izašao u izdanu Jugotona 1982. godine (Hrvatska). Pesme sa albuma su: Tko to tamo pjeva;'68; Volim te kad pričaš; Ne prodajem nasmiješenog psa; Proljeće je 13. u decembru; Ako znaš bilo što; Ljudi samoće; Strah od smrti ; Roll over Jura; Naizgled lijepa; Hladan kao led; I nikom nije lepše neg' je nam; Iran; Čudne navike; Nije O.K.; Tanka crna linija; Pavel; Gomila nesklada; Slučajan susret; Kao ti i ja; Put za Katmandu; Strankinja s plavi eyes; Život običnog tempa; Hladni prsti; 32 - 956; Gorki okus; Filigranski pločnici.

7. „Pljuni istini u oči“ Buldožer
Album iz 1975. godine, u izdanju Helidona (Slovenija). Na albumu su se našle sledeće pesme: Najpogodnije Mjesto; Život, To Je Feferon; Što To Radiš, Buldožeru Jedan?; Blues Gnjus; Ljubav Na Prvi Krevet; Yes My Baby, No.

6. „Sunčana strana ulice“ Azra
Album je objavio 1981. godine Jugoton (Hrvatska). Pesme na albumu: 041; Užas je moja furka; Fa – fa – fa; Kipo; Ne reci mi dvaput; Provedimo vikend zajedno; Kurvini sinovi; Bankrot mama; Pametni i knjiški ljudi; Kad Miki kaže da se boji; Pit… i to je Amerika; Daleko od istine; Poljska u mome srcu; Suzi F. (Kada vidim Beč); Između nas; Nemoj po glavi d.p.; Gospodar samoće; Poljubi me…; Karta za sreću; Uvijek ista priča; Sunčana strana ulice; Grad bez ljubavi; Nedjelja popodne; Odlazak u noć.

5. „Azra“ Azra
Album je ugledao svetlos dana 1980. godine u izdanju Jugotona (Hrvatska). Pesme koje su se našle na albumu su: Jablan; Uradi nešto; Teško vrijeme; Tople usne žene; Vrijeme odluke; Gracija; Krvava Meri; Marina; Ne mogu pomoći nikome od nas; Iggy Pop; Žena drugog sistema; Obrati pažnju na posljednju stvar.

4. „Korni grupa“ Korni grupa
Ploča je objavljena 1972. godine u izdanju PGP RTB (Srbija). Pesme koje su se tada zavrtele su: Glas sa obale boja; Put za istok; Moj bol; Bezglave ja-ha horde; Tata Ko. i mama Spo..

3. „Time“ Time
Ploču je objavio Jugoton 1972. godine (Hrvatska). Pesme koje su bile na albumu su: Istina mašina; Pjesma No.3; Hegedupa upa; Kralj alkohola; Za koji život treba da se rodim.2. „Paket aranžman“ Idoli, Šarlo akrobata, Električni orgazam

Jedna od najznačajnijih ploča u SFRJ koja predstavlja znak promene objavljena je 1981. u izdanju Jugotona (Srbija). Pesme sa albuma su: Idoli: Maljčiki, Plastika;Schwule uber Europa; Amerika; Električni orgazam: Krokodili dolaze; Zlatni papagaj; Vi; Šarlo Akrobata: Ona se budi; Oko moje glave; Mali čovek; Niko kao ja.

1. „Odbrana i poslednji dani“ Idoli
Album je objavljen 1982. godine u izdanju Jugotona (Srbija). Pesme koje su se našle na albumu su: Kenozoik, Poslednji dani; Moja si; Senke su drugačije, Nemo; Nebeska tema; Rusija; Igrale se delije; Jedina; Odbrana; Gdje si sada cica-maco; Glavna ptica; Hajde, sanjam je, sanjaj.

Izvor: jugozvuk.blogspot.com
Foto: Printskrin sa YouTube/Nadlanu

Pogledajte još
1 komentar
  1. Djole says

    I naravno na 0-tom mestu…MI SMO OVDJE SAMO ZBOG PARA i lehendarni KUD IDIJOTI koki su zarili i paloli na svim koncertima od Skoplja do Ljubljane . A makpn Tustine smrti frontmen Tusta dobija ulice u Novom Sadu i Puli, dobijaju magradu za zivotno delo u Puli a i svojevremeno su bili pocasni građjani Novog sada. Snima se film o Tusti koji osvaja nagrade a njihova karojera pocinje tako sto su na festivalu u Subotici boli pobednici ziroja i pobednici publike. Prvi bend iz Hrvatsle koji je svirao i Srbiji posle rata…

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.