Broj potvrđenih žrtava potonulog trajekta dostigao 150

Foto: Ahn Young-joon / Beta-AP

Ronioci okušavaju da dođu do tela žrtava u potpalublju potopljenog broda

Operacija izvlačenja tela ubrzana je tokom vikenda, kada su ronioci koji su se borili s jakim strujama i lošom vidljivošću konačno uspeli da uđu u potopljeno plovilo. Portparol vladinog spasilačkog tima rekao je, međutim, da posao postaje teži i da ronioci sada moraju da probijaju zidove kabina da dođu do nastradalih.
 
O Sang-jun je izjavio da su pogrebni zavodi u gradu Ansan na ostrvu Đindo puni, da se u grad donose hladnjačke jedinice i da se neka tela nose u druge
gradove.
 
Južnokorejske vlasti su naredile hapšenje 11 članova posade, uključujući kapetana, i pokrenule istragu o razlozima za nesreću. Još se ne zna uzrok nesreće. Tužioci navode da razmatraju faktore uključujući vetar, morske struje, teret, neke izmene napravljene na brodu i činjenicu da se brod okrenuo neposredno pre nego što je počeo da se naginje.
 
Treći oficir Park Han-gjeol, koja je imala komandu nad brodom kada je napravio zaokret od 45 stepeni, je izjavila istražitelju i profesoru pomorske akademije Kim Vu-suku da je naredila promenu kursa od pet stepeni ali da je upravljački mehanizam bio neispravan, pa se brod preterano okrenuo suviše brzo.
 
Većina žrtava te nesreće su učenici srednje škole u Ansanu, nedaleko od Seula.

Više od tri četvrtine od 323 učenika su poginuli ili se vode kao nestali posle potonuća putničkog trajekta Sevol pre nedelju dana.
 
U Olimpijskom muzeju u Ansanu otvoren je privremeni memorijalni centar za žrtve, nedaleko od srednje škole Danvon, koju su poginuli i nestali učenici pohađali.
 
Od 476 putnika i članova posade broda, 339 su bili srednjoškolci i profesori koji su išli na izlet.
 
Samo 174 osobe su spasene, a pretpostavlja se da su se svi ostali udavili.

Blic

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.