Rukopisi koje Markes nije želeo da objavi za života

Komemoracija / Foto: Eduardo Verdugo / Beta-AP

Radni nasolov rukopisa je "„Videćemo se u avgustu"“ , a njegov uvodni deo objavljen je u španskom listu La Vangardia. U njemu se opisuje putovanje 50-godišnje udate žene koja svake godine putuje na tropsko ostrvo gde posećuje majčin grob. Ta žena je u ljubavnoj vezi sa muškarcem istih godina, sa kojim se vidja u hotelu u kome odseda. Priča ima blago erotski ton, začinjen tropskim okruženjem prirode i običajima lokalnog stanovništva, prenosi AP.

Ovaj rukopis je verovatno nastao u vreme (2004) kada je objavljen Markesov poslednji roman "„Sećanja na moje tužne kurve"“ i bavi se sličnom ljubavnom tematikom.

Kristobal Pera je rekao da Markesova porodica još nije odlučila da li će odobriti posthumno štampanje, niti koja bi izdavačka kuća dobila prava za objavljivanje te knjige.

Nobelovac Gabrijel Garsija Mrkes, među prijateljima poznat kao Gabo, umro je 17. aprila u svom domu u Meksiko Sitiju, a ta tužna vest odjeknula je celim svetom jer je pisac bio vrlo omiljen.

(old_image)
Foto: Eduardo Verdugo / Beta-AP

Markes je za roman „"Sto godina samoće"“ dobio Nobelovu nagradu za književnost 1982. godine. Njegove knjige koje zrače magijom "„Hronika najavljene smrti“", "„Pukovniku nema ko da piše"“, „"Ljubav u doba kolere"“, "O ljubavi i drugim demonima" i "Jesen patrijarha" ostavile su neizbrisiv trag i predstavljaju pravo blago.

On je kremiran na privatnoj, porodičnoj ceremoniji, a urna sa njegovim pepelom postavljena je u Palati likovnih umetnosti u Meksiko Sitiju. Na hiljade ljudi došlo je da oda poslednju počast velikom piscu, noseći piščeve omiljene žute ruže.

Kolumbijska vlada ustanoviće na sajmu knjiga sledeće sedmice literarnu nagradu sa imenom Markesa i dodeljivaće je svake godine za najbolju kratku pričun napisanu na španskom jeziku.

Kubanska državna agencija Prenasa Latina objavila je da će ovogodišnji filmski festival u Havani biti posvećen Markesu. Poznato je da je pisac bio prijatelj sa bivšim kubanskim predsednikom Fidelom Kastrom. Kastro je na adresu pisca u Meksiko Siti poslao venac sa žuto-belim cvećem na kome je pisalo „Dragom prijatelju“, objavila je kubanska televizija .

Blic

Pogledajte još