Zvezdani ratovi protiv komaraca

(Varšava, Beta, specijalno za Nadlanu)

Ovog leta na plažama na Baltiku, prirodnom biseru Mazurskih jezera i po ulicama i parkovima gradova širom Poljske ne može se živeti od komaraca. Sitne krvopije nisu se množile ornije nego ranijih godina, ali ovo kišovito a toplo leto nije dalo mogućnost gradovima da efikasno zaprašuju a stručnjaci govore o najvećoj invaziji komaraca od velikih poplava 1997. godine.

Vroclav je, recimo taman zaprašio, kada je pala kiša, a komarci se veselo nasmejali ovlaženom, te neefikasnom hemijskom sredstvu. Drugačije nije ni u drugim gradovima, pa cela Poljska s nadom upire oči u najnoviji izum naučnika. Još je u pelenama, ali obećava – zvezdane ratove protiv komaraca i uništavanje laserom.

Projekt pomože štedro Bil Gejts u okviru borbe protiv malarije u siromašnim zemljama trećeg sveta koja ubija milion ljudi godišnje, ali nedavna vest o čarobnom laseru ubici komarcaa naišla je na veliki odjek i u Poljskoj.

Astrofizičar Louel Vud smislio je način da se komarci uništavaju laserom a poput američkog antiraketnog štita sela i gradovi dobili bi antikomarac lasersku barijeru. Mobilni laserski antikomarac štitovi u avionima mogli bi krvoločne insekte da neutrališu i odozgo iz vazduha.

Dok Poljaci čekaju da novo čudo počne da funkcioniše i da se naučnici dogovore da li će krvopije ubijati ili humano samo oslepljivati moraju da se zadovolje starom dobrom hemijom. Pošto je uništavanje komaraca za preduzeća koja se time bave dobar biznis, jer zaprašivanje kada ga naruči na malo na svojoj parceli obični gospodin Kovalski, košta oko 70 evra po hektaru, gradske vlasti u Poljskoj pomno kontrolišu bar da lovci komaraca dobro obave posao za koji su dobili nemale pare.

U Poljskoj je od prošlog leta sve popularnija metoda da gradski odbornici i činovnici provere na vlastitoj koži da li je zaprašivanje uspešno. U nekim letovalištima na Baltiku odredili su punktove na kojima nekoliko puta dnevno stoje odabrani gradski činovnici i broje da li ih je ujelo više od 10 komaraca. U tom slučaju zaprašivanje je neefikasno i preduzeće vraća deo para.

U Lublinu su testove još usavršili i šalju u večernje patrole po gradu svoje što je moguće više razgolićene odbornike i činovnike.

„Ako me ujede jedan komarac to je još u redu, ali ako su dva, znači da zaprašivanje nije bilo efikasno i firma mora da ga ponovi o svom trošku“, objasnio je Marchin Cebula iz lublinskog Odbora za zaštitu životne sredine.

Daša Pavlović
avgust 2009.

Pogledajte još