Snima se nastavak filma "Nacionalna klasa"

"Snimanje nastavka filma "Nacionalna klasa" kao dela nacionalne kampanje "Brza Srbija" u cilju unapređenja sportskog automobilizma!" Citiramo... I strepimo!

Ukoliko želimo da se bavimo sportskom vožnjom, mesto za to je u namenskom prostoru i vremenu, odnosno brzo se vozi na sportskim stazama, a ne u gradu! Povodom 10 godina od osnivanja Sportski auto moto savez Srbije (SAMSS) organizuje nacionalnu kampanju pod nazivom "NK2 Brza Srbija" - piše u saopštenju, kojim se najavljuje (namenska!) nacionalna kampanja "Brza Srbija", odnosno - posredno - potencijalni početak snimanja nastavka filma "Nacionalna klasa".

Cilj kampanje je unapređenje sportskog automobilizma u Srbiji i promovisanje Zakona o bezbednosti u saobraćaju koji stupa na snagu krajem 2009. godine. Kao glavne promotivne elemente kampanje SAMSS navodi nastavak filma "Nacionalna klasa", čije replike su legendarne već 30 godina. Inače, 2009. godina je i svojevrstan jubilej kultnog filma Gorana Markovića, sa Draganom Nikolićem u glavnoj ulozi, koji je snimljen pre tačno 30 godina.

Pod sloganom "NK2 Brza Srbija", SAMSS će u saradnji sa partnerima realizovati značajan broj akcija u cilju promovisanja Zakona o bezbednosti u saobraćaju i unapređenja sportskog automobilizma. Kao komunikacioni cilj kampanje, organizatori navode "podizanje svesti u javnosti i motivisanje svih sugrađana na savesno ponašanje prema sebi i drugima tokom vožnje, kao i jasno predstavljanje rizika koje nosi nepoštovanje saobraćajnih propisa čime se značajno ugrožava bezbednost u saobraćaju".

Prvi partner akcije je kompanija Telekom Srbija, a 18. septembra u prostorijama kompanije Vitro Group - domaćeg generalnog zastupnika za Citroen, SAMSS organizuje proslavu jubileja filma "Nacionalna klasa". 

(old_image)Stari, šmekerski Flojd

Film "Nacionalna klasa" sniman je tokom leta davne 1978. u Beogradu. Bio je to prvi scenario u filmskoj karijeri Gorana Markovića, koji je napisao inspirisan svojim prijateljem, rediteljem Brankom Baletićem, poznatijem kao Fojt, koji je zaista učestvovao na relijima.

Priča oko nastanka i snimanja ovog filma sasvim je holivudska, prepuna trivija i anegdota: od ljudi koji su učestvali u njemu - poput novinara Dušana Tešića, hroničara svega što se dešavalo na trkačkim stazama, koji na kraju filma saopštava da glavni junak, ipak, nije šampion - do brojnih legendi domaćeg automobilizma, među kojima su i Branimir Perić Džo, Marjan Kulundžić i Pavle Komnenović, koji su bili savetnici reditelja, ali i dubleri u scenama trka. 

Na primer, Kulundžić se posebno starao da automehaničarski žargon, kao što je legendarna "đunta sa sitnim nutom", bude autentičan, kao i da Bora Todorović, u ulozi Flojdovog mehaničara Žike-Žilijena, u odgovarajućim scenama zaista uzme alat koji se koristio za popravku "fiće".

Po ugledu na velike svetske filmove adrenalinskih automobilskih trka, gde se kao vozači poja­vljuju poznati asovi, važan detalj za ukupan imidž filma "Nacionalna klasa" sastojao se u tome da glavnog junaka dublira najbolji domaći automobilista tog vremena. Tako je "dasa u ekstazi, kada preko stotke gazi" zapravo bio Pavle Komnenović, najtrofejniji srpski automobilski as. On je u to vreme već vozio Formulu, pa je akterima za snimanje pozajmio i svoju specijalnu opremu, koju u to vreme ostali trkači nisu imali. Inače, isti vozački as bio je dubler i Flojdovog najljućeg rivala koji u jednom trenutku sleće sa staze. 

Najlepši auto u filmu, koji je vozio Flojdov rival, bio je vlasništvo poznatog hokejaša Partizana Bojana Bertuša. Tako da je dubler imao ozbiljan zadatak, da atraktivno sleti, ali ne ošteti skupoceno vozilo.
Osim trke na sjajno improvizovanoj stazi, koja je delo našeg čuvenog scenografa Miljena-Kreke Kljakovića, uzbudljive scene vožnje postoje u filmu još u dva navrata. Oba puta za volanom je bio drugi dubler Dragana Nikolića Milorad Jakšić Fanđo, koji je bio trkač, ali i snimatelj. On se nalazio za volanom BMW-a, koji se okreće "pod ručnom" za 180 stepeni da bi izbegao Flojdovog "fiću" u poznatoj sceni ispred Šumatovca, ali vozi i "Fiat 132", koji Flojd pozajmljuje od oca svoje devojke Šilje (čuvena replika "brzine idu u 'H' "), da bi impresionirao devojke. 

Inače, film "Nacionalna klasa" iza sebe je ostavio i saundtrek kome popularnost nije opala s godinama. Muziku je komponovao Zoran Simjanović, tekstove pesama je napisala Marina Tucaković, a od pevača se pojavljuju Dado Topić, Laboratorija zvuka, Oliver Mandić, Oliver Dragojević i Zumreta Midžić-Zuzi. 

(old_image)Novi, sponzorisani Flojd

Inače, kako se već neko vreme priča, u "Nacionalnoj klasi 2" uloga penzionisanog automobiliste Brane Flojda ponovo će pripast Draganu Nikoliću. Međutim, glavni junak filma biće njegov sin Flojd junior. Jedan od velikih proizvođača automobila (očigledno Citroen!) planira da opet oživi Branu Flojda, Šilju, Mileta, Simketa, majstor Žiku, Slaveta Dušanovića i da producira nastavak jednog od najvoljenijih (i najcitiranijih) filmskih ostvarenja u istoriji srpske kinematografije.

Slavni reditelj Goran Marković, kao i tumač glavne uloge Dragan Nikolić, veoma su zainteresovani da snime film u kome ćemo saznati šta se desilo sa junacima ovog filma, čak 30 godina kasnije.

Sada je već izvesno, ova ideja će se i ostvariti i to na vrlo vešt način - pravljenjem jedne opšte akcije u koju će biti uvršteno niz institucija i kompanija. Tako da, logično, Flojd neće voziti "fiću" (Zastavu 750), već verovatno neko moćno vozilo sponzora.

Fanovi "šmekera svetskog glasa" sigurno će se odmah zamisliti: Samo da se ne desi kao sa nastavkom "Mi nismo anđeli" Srđana Dragojevića, kada je napadan brending uplašio čak i samog đavola, više nego Nikolu očinstvo.

Da li će brendirani nastavak "Nacionalne klase" biti dostojan naslednik filmske legende? Strepimo... A čak i nemamo ništa protiv komercijalizacije, već samo neukusa.

Katarina Milovanović

Pogledajte još