Oko 30 odsto dece u Srbiji na pragu siromaštva!

Foto: Dragan Gojić / Beta

Prema podacima iz tog izveštaja, 3.637 dece trpelo je neki vid nasilja, a najizraženiji vid nasilja bilo je zanemarivanje, dok je u 2009. bilo 841 dete - žrtava nasilja.

Direktor Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu Božidar Dakić je na današnjem predstavljnju izveštaja pojasnio da su to podaci samo o slučajevima koji su rešeni, a ne o onima koji su prijavljeni. On je dodao da to nije drastičan porast nasilja, već porast prepoznavanja nasilja nad decom.

Dakić je kazao da tako, prema podacima u Srbiji, skoro da i nema ekonomskog nasilja nad decom, ali da je to samo posledica toga što taj vid nasilja institucije uglavnom ne prepoznaju.

Prema njegovim rečima, podaci o deci koja su trpela seksualno nasilje nisu pouzdani, jer je to osetljiv problem, kome se ne može lako pristupiti.

Prema istraživanju, oko 48.811 porodica sa decom koristi neki vid novčane socijalne pomoći, a čak 383.384 dece koristilo je dečji dodatak u 2013. godini.

Republički zavod za socijalnu zaštitu prvi put je objavio i podatke o izdacima za socijalnu zaštitu dece. Ukupni izdaci iznose oko 57,6 milijardi dinara, odnosno 6,35 odsto budzeta države. Od toga skoro polovina su izdaci za porodiljsko ili trudničko bolovanje, a 12,3 milijarde se izdvajaju za dečiji dodatak, dok su samo četiri milijarde izdvojene za smeštaj u ustanove specijalnog tipa.

U izveštaju se navodi da je 186.424 dece evidentirano u Centrima za socijalni rad, što čini 14,76 odsto ukupnog broja dece u Srbiji.

Najveći broj dece evidentirane u Centrima za socijalni rad je u Pčinjskom okrugu, dok je namanje u Severnobačkom okrugu. U Srbiji, prema podacima iz 2013. o starateljskim porodicama, 8.899 dece je bez roditeljskog staranja, od čega je 27 odsto smešteno u hraniteljske porodice, skoro 10 odsto je smešteno u ustanove socijalne zaštite, a 63 odsto je u neformalnom smeštaju, odnosno u srodničkim porodicama koje nisu ušle u sistem hraniteljstva.

Rukovodilac odeljenja za informisanje i stručnu podršku Zavoda Slavica Milivojević kazala je da je jedan od najvećih uspeha u oblasti socijalne zaštite dece to što se deca iz ustanova rezidencijalnog tipa (domovi, sirotišta) izmeštaju u hraniteljske porodice.

Direktor Zavoda Dakić je još naveo da je veliki problem to što se podaci centara za socijalni rad i podaci Ministarstva ne poklapaju, a da deca "nisu inventar, pa da se negde zagube".

On je dodao da se najveći broj usvajanja beleži onda kada država da određene podsticaje za usvajanje, ali da dodje do zatišja čim takvih mera nema.

Beta

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.