Zdrava hrana koja može da vas otruje

Lisnato povrće
Zelena salata, spanać, kupus, kelj, rukola i blitva mogu da budu zagađeni stajskim đubrivom ili vodom kojom je povrće ispirano pre nego ste ga kupili. Obavezno operite povrće pre upotrebe i pazite kako ga pripremate. Naime, nepravilno rukovanje kuhinjskim pomagalima možete da zagadi ostale namirnice. Na primer, nož i dasku na kojoj ste sekli meso dobro operite ili uopšte ne koristite kod pripreme ostalih namirnica kako biste izbegli prenošenje bakterija.

Jaja
Kod njih najčešće preti opasnost od salmonele. Bakterije se kriju u jajetu, a ispravna priprema će ubiti bakterije. Nemojte jesti ništa što sadrži sirova jaja, uključujući i testa za kolače. Obavezno ih držite u frižideru.

Meso
Od mesa vam najčešće preti ešerihija koli. Na prvom mestu po rizičnosti je piletina, a sledi je mlevena junetina. Stručnjaci preporučuju da se meso dobro skuva ili ispeče pre konzumiranja kao i da se temeljno očiste površine i pomagala koje ste koristili za pripremu obroka.

Tunjevina
Ova vrsta ribe može da bude zagađena skombrotoksinom, što dovodi do crvenila, glavobolja i grčeva. Ako se nakon hvatanja čuva na previsokoj temperaturi, sveža riba može da ispusti otrov koji ne može da se uništi kuvanjem ili prženjem. Riba, kao i ostali plodovi mora, moraju da budu na hladnom pre nego što počnete da ih pripremate.

Krompir
Svež i ipravilno pripremljen krompir teško da će vas nečim zaraziti. Međutim treba pripaziti ukoliko ga kupujete već spremljenog ili naručujete u restoranu. tada postoji opasnost od bakterija, na primer od mesa ili nezadovoljavajućih higijenskih uslova.

Sir
Može da bude kontaminiran bakterijama poput salmonele ili listerije, što može da dovede do pobačaja kod trudnica. Lekari zbog toga upozoravaju trudnice da preskoče mekane sireve kao što su feta, bri, kamember...

Sladoled
Opasnost od zaraze salmonelom i stafilokokom zbog svežih jaja koja se koriste tokom pripreme.

Mleko
Nepasterizovano mleko može da sadrži iste bakterije kao goveđe meso. Stručnjaci posebno upozoravaju trudnice i osobe slabijeg imuniteta da ne koriste "sirovo" mleko ni proizvode pravljene od njega kako bi se izbegla salmonela i zaraza bakterijom ešerihija koli.

foto: yayimages.com/ javiercorrea15
T.D.

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.