Vlada će imati 16 ministarstava

Predlagač zakona je poslanik Srpske napredne stranke Veroljub Arsić.

Vladu će činiti Ministarstvo finansija, Ministarstvo privrede, Ministartvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstvo rudarstva i energetike, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstvo pravde.

Predviđeno je i Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstvo unutrasnšjih poslova, Ministarstvo odbrane, Ministarstvo spoljnih poslova, Ministarstvo prosvete i nauke, Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstvo omladine i sporta i Ministarstvo kulture i informisanja.

Zakonom je predviđeno i postojanje posebnih organizacija među kojima su Republički sekretarijat za zakonodavstvo, Republička direkcija za robne rezerve, Republički zavod za statistiku, Republički hidrometeorološki zavod i Republički geodetski zavod.

Šta se razlikuje

Dakle, za razliku od prethodne vlade, u novoj će biti spojeni saobraćaj, infrastruktura i građevina, kao i rudarstvo i energetika. Ministarstvo poljoprivrede i životne sredina će takođe biti spojeni, a državna uprava biće odvojena od resora pravde i spojena sa ministarstvom lokalne samouprave.

Biće formirano i ministarstvo rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja, dok je ministarstvu trgovine i telekomunikacija dodat resor turizma. Preostala ministarstva ista su kao i u Dačićevom kabinetu.

Poslanici će raspravu o Predlogu zakona o ministarstvima i izmenama Zakona u Vladi početi u četvrtak na sednici koja počinje u 15 sati.

Izvor: Blic
Foto: Beta/Miloš Miškov

Pogledajte još