Krvavi sukobi na ulicama Rio de Ženeira

U njima su poginule najmanje tri osobe, dok je veliki broj ljudi zadobio teške povrede, zbog čega je ulicama jednog od najpoznatijih gradova na svetu ponovo potekla krv, i to samo mesec i po dana pred održavanje prestižnog sportskog događaja - Svetskog prvenstva u fudbalu.

Demonstranti su revoltirani izašli na ulice jer su se policajci brutalno iživljavali nad nedužnim Da Silvom Pereirom, koga su greškom pomešali s narko-dilerom prilikom akcije u jednoj od najsiromašnijih favela u Riju Pavao-Pavaozinho.

Na njegovom unakaženom telu pronađeni su otisci čizama i jezive, duboke rane i prelomi kostiju, ali vlasti su i pored toga tvrdile da je plesač pao i da nisu odgovorne za njegovu smrt.

To je izazvalo još veći bes građana, koji su najpre podigli barikade od automobilskih guma i zapalili ih, zbog čega su vlasti morale da zatvore dve prometne ulice, a kasnije su se suzavcem, vodenim topovima i dimnim bombama obračunale s demonstrantima, koji su odbili da se sklone.

Tokom krvavih tuča bacane su i staklene flaše i eksplozivne naprave, zbog čega je povređeno desetine ljudi, a jedan muškarac (27), za koga brazilski mediji tvrde da je mentalno zaostao, upucan je u glavu i umro je u bolnici.

Ugrožena bezbednost


"Pokušaji umirivanja favela su neuspešni, policijsko nasilje je zamenilo ono što su ranije radile narko-bande
", rekao je Brazilac Žoanas Meskita.

Inače, oružani sukobi s brazilskom policijom su uobičajeni u favelama, ali vlasti te zemlje strahuju da bi ti nemiri mogli da ugroze održavanje Mundijala i milione turista i poštovalaca fudbala koji će se za mesec dana sliti u Brazil.

Izvor: Kurir
Foto: AP Photo/Eraldo Peres

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.