Ruski mediji: Moskva sprema sankcije Podgorici

0

Rusija će Crnoj Gori uvesti određene sankcije zbog toga što se Podgorica pridružila stavovima i merama Evropske unije (EU) i SAD prema Rusiji i njenoj politici u vezi sa ukrajinskom krizom.

Prema pisanju ruskih medija koje je preneo portal Televizije Crne Gore, Moskva će možda ukinuti bezvizni režim u odnosima sa Crnom Gorom, kao i trgovinske olakšice.

Preneti su navodi ruskog lista “Rosijska gazeta”, prema kojima su “Rusi tajno istisnuti iz svih sfera života u Crnoj Gori”.

U tom kontekstu navodi se “konfiskovanje” imovine Kombinata aluminijuma u Podgorici, koji je bio u vlasništvu ruskog biznismena Olega Deripaske, kao i to da je nikšićka Željezara ranije bila u vlasništvu ruske kompanije koja je “bila prinudjena da hitno napusti Crnu Goru, dok je vlada preduzeće prodala engleskom kupcu”.

Reč je o vlasniku Željezare od pre desetak godina. Ruske novine takodje pišu da crnogorska policija ne istražuje slučajeve “pljačkanja” kuća ruskih državljana u Crnoj Gori, kao i da nije intervenisala u nekim slučajevima pretnji ruskim biznismenima fizičkim nasiljem.

Navodi se da je većinsko raspoloženje stanovništva u Crnoj Gori “prorusko”, a da “uprkos tome” vlada premijera Mila Djukanovića orijentiše Crnu Goru prema EU i NATO-u. Ruski list poručuje da Rusija “mora da brani interese i imovinu svojih gradjana na Balkanu”.

Neki podgorički analitičari su nedavno ocenili da reagovanje Rusije, povodom stavova Crne Gore u vezi sa ukrajinskom krizom, sadrži elemente “informbirovske intonacije”, odnosno otvorene pretnje suverenitetu Crne Gore.

Ministarstvo inostranih poslova Rusije je nedavno ocenilo da je crnogorski premijer Milo Đukanović prilikom posete SAD dao “neprijateljske izjave” o Rusiji.

Đukanović je, međutim, kako je saopšteno u Podgorici, samo izrazio stav da je nacionalni i državni interes Crne Gore da pristupi NATO-u i EU.

Izvor: Beta
Foto: Nije bitno. . . /Wikipedia

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.