Pravilno se hranite, a i dalje ste gladni? Evo i razloga

1. Sitna štampa na vašim lekovima
Određene vrste lekova imaju za posledicu pojačan apetit. Lekovi poput hormonskih kontraceptivnih pilula, tricikličnih antidepresiva, kortikosteroida i pilula protiv alergija imaju ovaj neželjeni efekat. Jedino rešenje je da zamenite lek koji koristite.

2. Povrće iz pakovanja
Povrće je najbolji prijatelj svakoga ko brine o težini, osim ukoliko je to povrće došlo iz konzerve ili je pakovano sa hemikalijom po imenu bisfenol A(jedinjenje koje podstiče gojaznost i povećava apetit). Znamo da nekad nije lako pronaći sveže povrće, i ako je to nemoguće, makar se potrudite da nađete zamrznuto povrće koje je pakovano bez bisfenola.

3.Sneg pod prozorom
Zimi iz nekog razloga žudimo za visoko kaloričnom hranom, i povrće nam prosto ne deluje privlačno. Naučnici kažu da je to zbog primitivnog impulsa koji imamo – da nagomilamo naslage pred zimu, kao i zbog toga što je telu potrebno više energije da održava temperaturu. Rešenje je da se utoplite pre nego što sednete da jedete.

4. Navika koja čuva vreme
Možda vam deluje kao da ste efikasniji i da ste sačuvali vreme ako jedete za stolom na poslu? Grešite. Dokazano je da ljudi koji jedu za kompjuterom pojedu do 30% više od onih koji svoj obrok jedu negde drugde. Koliko god da ste zauzeri, odvojite makar 15 minuta za obrok.

5. Apetiti koji zavise od pola
Žene koje imaju snažne simptome PMSa na dan pojedu čak 200 kalorija više nego uobičajeno. Za to je kriv skok hormona progesterona. Jedini način da ovo rešite je da uradite koju vežbu više kada ti dani dođu.

T.D.

Pogledajte još