Da li očekujete previše od svoje dece?

Dete će prestati da deli strahove i neuspehe sa vama
Ako vaše dete počne da krije svoje ne-tako-slavne trenutke od vas, verovatno se plaši da će vas naljutiti ili razočarati. Deca treba da smatraju krilo roditelja za najbezbednije mesto na svetu, potrudite se da im pružite podršku.

Dete gubi interes za stvari koje je nekad volelo
Dete vam se bavilo sportom ili sviralo intstrument, i odjednom ga više ne zanima da ide na treninge, uspeha je sve manje... Verovatno je „pregorelo“ – previše pritiska od roditelja može da dovede do toga da dete zamrzi aktivnosti kojima se nekad radovalo. Razgovarajte sa njim o tome iskreno i bez pritiska.

Ne uživate više u njihovim aktivnostima
Kad se roditelji previše zanesu takmičenjem u ime deteta, za dete cela stvar gubi čar i postaje samo još jedna obaveza. Ako dete nema takmičarskog duha, ne treba vi da mu ga naturate.

Dete je umorno ili često neraspoloženo
Deca kojima su rasporedi pretrpani i koje roditelji previše guraju nakon nekon vremena počnu da pucaju pod stresom, što se pokazuje na fizičkom planu. Ako vam je dete izmoreno, moguće je da ste ga previše opteretili za njegove godine.

Dete se često povređuje na treninzima
Sportske povrede kod dece nisu mala stvar. Teže povrede mogu dovesti do poremećaja u razvoju i rastu kostiju. Ako vam se dete često povređuje na trenintima ili takmičenjima, to je siguran znak da se previše bavi tom aktivnošću, i da mora ili da je se potpuno odrekne , ili da se bavi isključivo rekreativno.

Dete oseća da je vaša ljubav uslovljena njegovim uspesima
Ako detetu pokazuje te ljubav i hvalite ga samo za nagrade, odrašće misleći da su te dve stvari povezane. Sigurno ne želite da dete misli da ćete ga voleti samo dok niže uspehe. Prvi neuspeh može da bude ozbiljan udarac na nežnu dečiju psihu. Pobrinite se da vaše dete zna da ga volite bez obzira na sve, čak i ako nikad ne osvoji ništa – samo zato što je vaše.

T.D.

Pogledajte još