Zarada klubova i UEFA od Lige šampiona milijardu evra

ŽENEVA, 21. avgusta 2009. (Beta-AP) - Klubovi učesnici Lige šampiona i Evropska fudbalska unija (Uefa) ove sezone ukupno će zaraditi više od milijaru evra od marketinga i prodaje prava na televizijske prenose utakmica u tom takmičenju.

Profit od ovogodišnje Lige šampiona biće veći za 33 odsto nego u prethodnoj sezoni.

Prema procenama Uefe, profit će biti na istom nivou i u sezonama 2010/2011. i 2011/2012.

U elitnom evropskom takmičenju učestvuju 32 ekipe podeljene u osam grupa, a njima će pripasti gotovo dve trećine profita. Zarada od 1,09 milijarde evra ne uključuje zaradu od prodaje karata i navijačkih artikala.

Svaki klub samo za učešće u LŠ ima zagarantovan profit od 7,1 miliona evra, a dodatnu zaradu imaće u zavisnosti od rezultata ostvarenog u takmičenju po grupama.

Pobeda u prvoj fazi donosi 800.000 evra, pobednik LŠ će za finalni meč zaraditi devet miliona, a poraženi 5,2 miliona evra.

Ekipe koje ostvare svih šest pobeda u grupi zaradiće 31,2 miliona evra, a uz to im sleduje i dodatni novac za TV prava na utakmice osmine finala.

Prošle sezone najveći profit od Lige šampiona zabeležio je finalista Mančester junajted, koji je dobio 37,8 miliona evra.

Budžet za TV prava koji će učesnici LŠ podeliti ove sezone iznosi 337,8 miliona evra, što je povećanje od 63 miliona evra.

Najviše novca od TV prava prošle sezone zaradio je Bajern iz Minhena (21,5 miliona evra), a najmanje beloruski Bate Borisov - 42.000 evra.

Ove sezone Uefa je uvela i dodatni budžet od 55 miliona evra za sve učesnike plej-ofa za Ligu šampiona. Od te svote, deset miliona evra podeliće pet poraženih klubova u plej-ofu.

Žreb za grupnu fazu Lige šampiona održaće se 27. avgusta u Monaku, a utakmice prvog kola igraju se 15. septembra.

Pogledajte još