OČAJNI I BESNI: Rođaci poginulih u nesreći trajekta pretukli zvaničnika

U trenutku kada se trajekt 16. aprila prevrnuo, a potom i potonuo, na njemu se nalazilo 476 osoba, većinom učenika srednje škole u Ansanu nedaleko od Seula.

Do nasilja je danas došlo nakon što su rođaci žrtava brodom otplovili do mesta na kojem je potonuo trajekt “Sevol” težak 6.825 tona i na kojem se sprovode operacije izvlačenja tela, prenosi AFP.

Pošto su probili kordon od 10-ak policajaca koji su pokušali da im blokiraju prilaz, oni su počeli da viču na Čoija koji je sedeo za stolom i da ga udaraju rukama po licu i telu, a potom su ga šcepali oko vrata i izvukli ga iz kancelarije.

"Kažete da stotine ronilaca rade ovde, ali mi smo danas videli samo par njih" uzviknula je jedna od majki obraćajući se Čoiju.

Svo o nesreći možete naći ovde

Strgnuvši mu košulju, odvukli su ga u obližnji šator, pozvavši njegovog nadređenog Kim Suk-Kjuna, načelnika obalne straže, da se tu sa njima sastane.

Gnevni rođaci su držali Čoija izvresno vreme, dok su ga neke majke sve vreme šamarale, sve dok Kim nije stigao, a zatim su obojicu naterali da putem radija nalože zaposlenima u obalnoj straži da se intenzivnije mobilišu i ubrzaju napore kako bi izvukli tela.

Rođaci žrtava su, takođe, zatražili da se uspostavi namenski televizijski kanal kako bi mogli da uživo prate spasilačke napore.

Među članovima porodica žrtava nesreće rasprostranjen je gnev zbog sporosti početnih spasilačkih napora nakon što je trajekt potonuo 16. aprila.

Roniocima je, u teškim i opasnim uslovima, bilo potrebno više od dva dana da dopru do potonulog broda, a još dva dana da izvuku prva tela.

Broj žrtava, koliko je do sada potvrđeno, iznosi 171, ali još 131 njih se i dalje vodi kao nestalo i veruje se da se nalaze unutar trajekta.

Kapetan i 11 članova posade su u pritvoru i čekaju na podizanje optužnice.

Blic

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.