Ova su dečja imena zakonom zabranjena širom sveta

Foto: freedigitalphotos.net

Popis imena zaista je zanimljiv, kao i propisi određenih zemalja.

Anderson
Prezimena koja bi trebalo da budu u službi imena nisu dozvoljena u Nemačkoj, kao ni imena objekata ili proizvoda. Nemci zato mogu da zaborave na male Tejlore, Tobije, Rajlije ili Kvinse. Osim toga, sva imena moraju biti rodno specifična. Odnosno iz imena se mora znati da li se radi ženskoj ili muškoj osobi.

Bear (medved)
Glumice Ališa Silverstoun (Alicia Silverstone) i Kejt Vinslet (Kate Winslet) trebalo bi da razmisle o drugačijim imenima za decu da kojim slučajem žive u Maleziji. Naime, u toj zemlji detetu ne možete dati ime po nekoj životinji, voću ili povrću. Zakonom su zabranjena.

Carolina
Imena koja sadrže slovo C ne mogu se davati deci na Islandu, jer u njihovoj abecedi ne postoji to slovo. Od 1991. godine, Islandski odbor za odobravanje imena odlučuje da li je ime koje sadrži slovo C prihvatljivo.

Djuk (vojvoda)
Na Novom Zelandu deci je zabranjeno davati imena koja bi “mogla da uvrede pojedince određenih grupa”. Zabranjene su tako sve titule poput Princeza, Princ, Kralj, Major, Vitez, odnosno Prince, Princess, King, Major, Knight.

Elejn (Elaine)
Elejn, baš kao i Elis (Alice), Sendi (Sandy), Lora (Laura) i Linda zabranjena su imena u Saudijskoj Arabiji, jer spadaju u kategoriju imena koja “vređaju verska osećanja”, a percipiraju se, odnosno povezuju, sa plemićima koji su nearapskog ili neislamskog porekla.

Hermiona
Ovo ime zabranjeno je u meksičkoj provinciji Sonori kako bi se sprečio potencijalno nasilništvo nad decom. Nedavno su upravo iz tih razloga zabranjena imena i Hari Poter (Harry Potter), Džejms Bond (James Bond) i Lejdi Di (Lady Di).

Maja
I dok je u Sjedinjenim Američkim Državama u poslednjoj godini rođeno čak oko 4.000 Maja u Saudijskoj Arabiji nećete naći nijednu, jer je to ime takođe na listi zabranjenih.

Mona Liza
Zbog nekog se razloga Mona Liza našla na listi zabranjenih imena u Portugalu.

Sara (Sarah)
U Maroku je zabranjeno koristiti ime Sarah, ali zato detetu možete dati arapsku verziju istog imena Sara. Međutim, postoji lista imena za koju možete platiti pa će vam onda biti dopušteno da dete nazovete, recimo, Adam.

Tom
U Portugalu je deci zabranjeno davati nadimke poput recimo imena Tom. Ali vrlo rado će u rodni list upisati ime Tomas. Imena takođe treba da budu tradicionalno portugalska, moraju biti potpuna i ne smeju da budu uniseks.

Ljubičica (Violet)
Dženifer Garner (Jennifer Garner) i Ben Aflek (Ben Affleck) trebalo bi da porazmisle o promeni imena svoje kćeri da kojim slučajem žive u Maleziji. Imena iz prirode ne smeju da se daju deci.

Tportal

Pogledajte još