Grobari održali lekciju igračima

Fudbaleri Partizana igrali su nerešeno, 1:1, prvi meč u poslednjoj rundi takmičenja za Ligu Kupa UEFA, protiv slovačke Žiline. Meč je igran u Humskoj, pred oko 10.000 navijača.

"Crno-beli" su poveli golom Klea u 16. minutu iz penala, a gosti su na isti način izjednalići dvadeset minuta kasnije.

Utakmicu su obeležili navijači, koji su od samog starta slali jasne poruke i igračima i upravi. Na samom početku na južnoj tribini razvijen je transparent sa natpisom „Ofanziva“, a nakon izjednačenja u Humskoj se orilo „Igrajte fudbal“! Nakon toga usledile su razne pogrdne prozivke, a na kraju poruka je bila jedinstvena: „Jokane, odlazi!“.

Uobičajena procedura nakon svake međunarodne utakmice je razgovor novinara i igrača u miks zoni. Ovoga puta, uzimanje izjava je bilo prekinuto, pošto je nekoliko navijača došlo u ovaj deo, naredivši igračima da odmah krenu ka autobusu, gde su se zatim i ljuti Grobari zaputili. Razgovor u autobusu nije dugo trajao, ali prema dobijenim informacijama, nastavljen je i kasnije tokom večeri u SC Teleoptik, bazi "crno-belih" fudbalera.

Akcija prilaska navijača igračima, kao i treneru Jokanoviću, počela je u poslednjim minutima meča, kada je jedan navijač uspeo da preskoči ogradu i pljune trojicu fudbalera na terenu. Nakon toga se pojavilo još nekoliko najvatrenijih Grobara, koji su posedovali službene legitimacije uz koje su pokušali da priđu Jokanoviću, ali ih je žandarmerija sprečila u toj nameri.

U izjavi posle meča Jokanović nije kometarisao navijače, ali je izrazio nadu da njegov tim može da obezbedi pozitivan rezultat u revanšu:
- Nadigrani smo u prvom poluvremenu, jer duge lopte kojima smo pokušavali da ugrozimo protivnika nisu davale rezultate. U drugom poluvremenu smo imali više šansi, ali ni to se nije pokazalo dovoljnim. Ipak i dalje imam poverenja u svoje igrače i mislim da možemo da prođemo dalje.

Upitan po drugi put da kaže nešto o skandiranju na kraju meča, Jokanović je izjavio:
- Ovakav epilog sam već predvideo. Još posle Apoela sam znao da će biti ovako. Ipak, mislim da je poruka koja se čula sa tribina upućena upravi kluba, a ne meni. Ja neću podneti ostavku, a ljudi koji vode klub, ako misle da treba da odem, odluku mogu doneti i za nekoliko minuta.

Za razliku od Jokanovića, kapiten Partizana Nenad Đorđević smatra da su navijači u pravu:
- Sami smo krivi za sve i nismo dostojni grba koji nosimo. Navijačima hvala na podršci i mislim da imaju pravo da izraze svoj stav. Uprkos rezultatu, nadam se da ćemo drugi meč odigrati bolje i obezbediti plasman.

O katastrofalnoj igri svoj tima, nekoliko reči je uspeo da kaže i Moreira:
- Bili smo daleko od nivoa koji se od nas očekuje. Sami smo krivi za sve i za dalje nema nikakve filozofije, moramo da postignemo gol u u Slovačkoj i daćemo sve od sebe da tako i bude.

Kada su na red za izjave nakon meča došli Bogunović i Knežević, navijači su prišli uzvikujući:
- Dosta sa tim više, sklanjajte se, a vas dvojica, u autobus!

Jedan od navijača je kratko pred novinarima izjavio da ovim gestom samo žele da skrenu pažnju igračima da moraju više da se trude:
- Ne zaslužuju podršku koju im dajemo. Čast izuzecima, ali njih je malo. Ostali zaista ne zaslužuju da budu u Partizanu.

Revanš meč kvalifikacija za Ligu UEFA igra se 27. avgusta, a Partizan će do tada odigrati redovan meč 2. kola domaćeg prvenatva protiv Javora u Ivanjici.

Katarina Stojković
21. 8. 2009.

Pogledajte još