Naučnici kreću u potragu za Servantesovim grobom

Foto: Wikimedia commons

Gradske vlasti su izdvojile oko 14.000 evra za prvu fazu istorijske analize, koja podrazumeva da naučnici pomoću savremene tehnologije istražuju lokaciju kako bi utvrdili da li se ispod zemlje nalaze ljudski posmrtni ostaci.

Arheolozi će potom doći ako naučnici otkriju tačnu lokaciju groba. Migel de Servantes Saavedra (Miguel de Cervantes Saavedra) je rođen 1547. godine u mestu Alkala de Enares kod Madrida, ali je poslednje godine života proveo u madridskoj književnoj četvrti (Barrio de las Letras).

Servantes je sahranjen u tom delu grada u aprilu 1616. godine u crkvi Svete Trojice, ali se ne zna tačno gde mu je grob, jer je crkva proširena i pored nje je sagrađen manastir.

Antropolozi navode da će biti lako identifikovati pronađene posmrtne ostatke. Naveli su da je Servantes imao povredu na grudima i da nije mogao da koristi desnu ruku.

Servantes je bio pesnik, dramaturg i prozni pisac. Smatra se jednom od najvećih figura španske književnosti. Svojim delima, on pripada renesansi, baroku i Zlatnom veku španske književnosti.
U svetu je poznat kao autor prvog modernog romana "Don Kihot", koji je kod nas preveden kao "Veleumni plemić Don Kihot od Manče."

Migel de Servantes umro je 23. aprila 1616, istoga dana kad u Engleskoj umire Vilijam Šekspir (1564-1616). Taj dan je UNESCO proglasio međunarodnim Danom knjige.

Beta

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.