Izložba „Crno-beli svet“ grupe C4

Darko Stojkov

Grupa C4 je osnovana 2012-e godine, i do sada je održala tri grupne izložbe. Zvanično je regsitrovana u martu 2014-e. Uz svoje redovne članove (Marko Stajić, Aleksandar V. Branković, Miloš Đorđević, Vuk Vučković, Milan Nenezić, Aleksandar Todorović) na ovoj izložbi izlažu radove i dvojica gostujućih umetnika, Ivan Jovanović i Darko Stojkov.

Ovom izložbom, grupa C4 predstavlja radove čija je prva zajednička crta svedenost likovnih elemenata, postignuta izbacivanjem boje i svođenjem prizora na valerske vrednosti. Koristeći tuš, olovku, crnu ili belu uljanu i akrilnu boju, umetnici kroz svojevrsnu dihotomiju obrađuju prizore raznih socijalnih i društvenih fenomena iz svakodnevnog života, kao i prošlih vremena koja su i dalje aktuelna.

(old_image)

Marko Stajić / Miloš Đorević

Tim monohromatskim prizorima, ponekad stvorenim pomoć dokumentarnih isečaka iz novina i vesti, a ponekad nadahnutih politikom, morbidnim fotografijama ili pak mračnim prizorima iz mašte i snova, umetnici daju i jedan kritički pogled na stvarnost, mešajući prizore patnji sa dozom crnog humora i komike. Svedenost likovnih elemanata pomaže da se obrađivani raznovrsni fenomeni iščitavaju lakše, i da njihov uticaj bude snažniji.

(old_image)

Aleksandar Todorović

"Svedenost na dve boje, kao zajedničko polazište ove izložbe, nedvojbeno stoji u korelaciji sa jednim opšte prisutnim kolektivnim osećanjem, da u hiperprezasićenoj vizualnoj kakofoniji i perceptivno ugušenoj svakodnevici ova izložba poziva na pauzu, pre ponovnog udara lavine senzacija otelotvorenih uz pomoć najrazličitijih medija ...“ piše Dragana Milić u katalogu izložbe.

Mladi umetnici okupljeni oko grupe ubrajaju se u najbolje crtače koji deluju na domaćoj likovnoj sceni i njihovi radovi su već postali nezaobilazni u privatnim i javnim kolekcijama koji se bave srpskom savremenom umetničkom produkcijom i angažovanom umetnošću na širem planu.

Pogledajte još